Majčin dan u Svetištu Kraljice srca

Majčin dan u Svetištu Kraljice srca

 

Dana 19.5.2019. u Svetištu Kraljice srca proslavili smo, s Ligom žena i majki, Majčin dan i Slavlje saveza. Naš susret počeo je u 11 sati s mogućnošću osobne molitve u našem Svetištu. Doputovale su i naše članice iz Zagreba i okolice, iz Miholca, Grubišnog Polja, Bjelovara, Rovišća pa čak i iz Zadra i Dubrovnika te iz ostalih okolnih krajeva.

Već na samom početku, naše drage članice Ivanka Skender i Ružica Ivanković, preuzele su svu brigu za našu dječicu. One su povele djecu u gornju dvoranu Hodočasničkog doma gdje su s djecom pripremale predstavu i program za Majku Nebesku i naše majke.

Uvod u dan dala nam je gospođa Ivana Vukušić iz Zagreba. Najprije je sve prisutne pozdravila i najavila program dana riječima: „Danas želimo zahvaliti i našim zemaljskim majkama. Hvala za dar života, za vrijeme koje ste dale odgajajući nas, hvala za molitve i žrtve. Sada će nam Dora Vukušić otpjevati Falu svim majkama, onima koje su žive ovdje na zemlji, a čut će nas i one u nebu, kao i naša nebeska Majka.“

Zatim je mlada Dora Vukušić otpjevala poznatu pjesmu „Fala“ svim majkama.

Gospođa Ivana Vukušić zahvalila je i našoj Nebeskoj Majci: „Hvala Ti, Marijo, za Tvoje majčinstvo, hvala Ti, Marijo, što si nas prigrlila kao svoju dječicu! Mnoge od nas su s Tobom, Majko, sklopile Savez ljubavi. Na današnji dan želimo se posebno toga prisjetiti te se Tebi, Majko, iznova predati i Tebi se posvetiti.“ S time smo sve prisutne obnovile naš Savez ljubavi molitvom: „O, Gospođo moja, o Majko moja!“

U uvodu nas je podsjetila da ćemo ove godine u kolovozu slaviti 10. obljetnicu posvete Svetišta Kraljice srca, a taj dan bit će i Dan Hodočasničke Gospe za cijelu istočnu i zapadnu Hrvatsku. Čule smo i neke divne riječi o tome što je naše Svetište mnogima postalo u u ovih 10 godina:

  1. U svetištu osjećam utjehu i pomoć Majke Triput Divne koja mi uvijek pomogne kad god ju zamolim za pomoć.
  2. Svetište je za mene izvor milosti i ljubavi, mjesto utjehe, pomoći i zahvale, dom moje majke koja nas okuplja oko sebe.
  3. Svetište za mene znači mjesto Božje prisutnosti i Božje milosti. U svetištu se osjećam mirno, predana u Božje htijenje. Tu imam Oca i Majku!
  4. Svetište je za mene kao dom. Tu nalazim snagu za svakodnevne napore jer mi Marija daruje svoju ljubav. U svetištu osjećam pouzdanje u Majčinski zagovor i u beskrajno Božje milosrđe.
  5. Svetište je za mene kao povratak u sigurnost doma, lijepo mjesto, nešto najbolje što mi se može dogoditi. U svetištu osjećam sigurnost, sreću, radost.
  6. Svetište je za mene kao raj na zemlji. U svetištu se osjećam kao da sam zaštićena u Majčinom srcu.
  7. Svetište je za mene kao mjesto dodira neba sa zemljom. U svetištu osjećam najveću i opipljivu prisutnost Majke Božje. (A. Barić)
  8. U svetištu osjećam kao da sam doma. Tu je moj otac, tu je moja Majka, tu su moja braća i sestre.
  9. Svetište je za mene kao dom, oaza mira, mjesto sigurnosti i mjesto gdje na poseban način osjećam Božju prisutnost i Njegovu blizinu. Ona je tu, tu sam kod kuće.
  10. U svetištu osjećam posebnu prisutnost Majke koja me odgaja, Svetište mi je kao druga rodna kuća.

Nakon uvoda u dan, s. Mariana izlagala je svoje predavanje s temom: „S radošću biti žena“ o tome kako biti ponizna, dostojna, blaga, kako je moguće svoj život oblikovati po uzoru na Majku Mariju.

U 11:45 sati krenula je procesija djece s njihovim voditeljicama prema Svetištu. Majke su se okupile oko Svetišta, s radošću i pokojom suzom ponosa, gledale i čekale dolazak dječice ispred Svetišta. Dok sam gledala lica i oči naših zemaljskih majki, pitala sam se u sebi, s kakvom tek onda radošću sama Majka Božja gleda na tu dječicu i čeka na njih u svojem Svetištu!

Djeca su radosno pjevala i mahala našim schönstattskim zastavicama! U predstavi, dječica su pokazala da žele i oni postati male Marije, a voditeljica ih je pritom pitala kako i na koji način to oni žele postati. I svako dijete donijelo je veći list papira na kojem su bili ispisane neke od vrlina naše Nebeske Majke: radosna, čedna, blaga, dostojanstvena, šireći ljubav radost i mir… I tako je nastala predivna duga! Jedna je djevojčica držala veliki crveni balon u obliku srca na kojem je bilo ispisano ime MARIJA, to je predstavljalo veliko srce naše Nebeske Majke. Na dnu balona bilo je nekoliko manjih srca, a ta su srca predstavljala naša srca. I tako smo pustili u zrak ovaj balon predajući Mariji naša srca u njezino Bezgrešno Srce.

Djeca su se uputila u Svetište pozdraviti i našeg Isusa pjevajući Isusu pjesmu! Na kraju, pater Christoph svakom djetetu udijelio je diplomu jer su djeca bila u školi oca Kentenicha i naučila mnoge vrijedne i temeljne stvari za cijeli njihov život. I kada smo već bili sigurni da je program završio, djeca i voditeljica priredili su nam još jedno iznenađenje!

Naime, poklonili su pravu tortu našoj Nebeskoj Majci! U vrijeme pauze svi smo se okrijepili ovim finim slatkim iznenađenjem!

U 13:30 sati počela je sv. ispovijed. Fra Ivan Crnković iz župe sv. Nikole iz Čakovca rado se odazvao pozivu da pomogne pateru Christophu u službi sv. ispovijedi.

U 14:15 sati molili smo sv. krunicu koju je oblikovala naša članica gospođa Kata Manjkas. Svako razmatranje vodila je jedna od naših članica. U molitvi krunice i u razmatranjima primili smo poticaje kako svoje živote gledati u Božjem svjetlu i povezivati svoje živote sa životom Isusa Krista i Majke Božje.

U 15 sati slijedilo je misno slavlje koje je predvodio naš duhovnik pater Christoph. U nagovoru smo slušali o ljepoti i dragocijenosti uloge majke i žene. Uloga majke neizmjerno je važna za djetetov zdrav život i mnogo toga u daljnjem djetetovom rastu i razvoju ovisi upravo o njegovom odnosu s majkom. Imati majku, znači imati i svoj zavičaj. Majka također pokazuje na oca. Ona je ta koja djetetu ulijeva povjerenje u oca. Da bi ona to mogla, najprije sama ona mora imati duboko povjerenje u tog oca. Sve to, povezano je i s našom Nebeskom Majkom koja nam majčinskom ljubavlju i nježnošću pokazuje na Boga Oca. Ona, koja je imala duboko iskustvo ljubavi Nebeskog Oca, može i nas voditi do te istine da je Otac dobar, da me Otac stvarao iz velike ljubavi jer me želio, da mi se Otac raduje, da Otac nikada nije protiv mene, a kada dođu poteškoće, iza svega stoji duboki i veliki plan njegove neizmjerne ljubavi.

U molitvi vjernika naša članca Ana Ljubičić iz Grubišnog Polja, koja je sastavila molitvu, uputila je nebeskome Ocu molitve i prošnje za naše živote, za našu schönstattsku obitelj i sve naše pokojne.

U 16 sati započeli smo Slavlje saveza. Posebnost je bila što je desetero kandidata svečano sklopilo Savez ljubavi s Triput Divnom Majkom Schönstattskom! Njih su pripremale voditeljica zagrebačke regije, Dubravka Brekalo Tomić i naša vjerna i vrijedna suradnica Lidija Molnar. Tako smo primili jednog člana u Ligu muškaraca, dvije mlade žene u Ligu neudanih žena i 7 članica u Ligu žena i majki.

Pater Christoph ih je uveo u obred sklapanja Saveza ljubavi spominjući kako ih sada doista gleda živa Majka Božja i sluša njihovu posvetu. Ona uzima u svoje srce njihovu posvetu i daruje se svakome koji sklapa Savez ljubavi njemu/njoj, a ona doista njima osobna majka! Mi trebamo Majku Božju, ali Majka Božja treba i nas pa se ovim savezom darujemo njoj na raspolaganje da postajemo njezina oruđa ljubavi. Marija računa na našu suradnju!

Čestitamo svima koji su sklopili Savez ljubavi i želimo im srdačnu dobrodošlicu u našu veliku obitelj!

Nakon svečanog obreda uslijedilo je euharistijsko klanjanje Isusu gdje smo ostavili prostora tišini i osobnom razgovoru s Isusom. Pjevanje i sviranje vodila je gđa Biserka Horvat koja je na vrlo dirljiv način odsvirala i otpjevala pjesmu „Isus, Isus, Emanuel“.

Nakon euharistijskoga blagoslova zapalili smo naše ceduljice milosnog kapitala i nastavili druženje u hodočasničkom domu.

Jučer je bilo zanimljivo to što je, nakon završetka cijelog programa te nakon što smo ispratili naše hodočasnike svojim kućama, počela padati kiša! Iako je za taj dan bila najavljena kiša, nije bilo uopće kiše tijekom cijelog programa, već kada je sve završilo, iz oblačnog neba počela je padati kiša!

To je bio znak kako je Marija bila na poseban način prisutna s nama u tom danu i radovala se s nama svemu što smo doživjeli i primili u ovom duhovnom danu i programu!

Hvala svima za svaki duhovni doprinos i hvala svima koji su na bilo koji način sudjelovali u proslavi Majčinog dana!

Ivana Mikac Dodlek