MAJČIN DAN U SVETIŠTU IVANOVCI

MAJČIN DAN U SVETIŠTU IVANOVCI

 

Svibanj je Marijin mjesec, na njegovom početku slavimo Majčin dan. Žene i majke u našem Schönstattskom pokretu već ga godina slave u zajedništvu s našom Majkom i Kraljicom u njenom Svetištu. Ove smo godine imale i posebno slavlje. Liga žena i majki mjesecima se već pripremala za darivanje žezla našoj Majci Triput Divnoj.


Svibanj je Marijin mjesec, na njegovom početku slavimo Majčin dan. Žene i majke u našem Schönstattskom pokretu već ga godina slave u zajedništvu s našom Majkom i Kraljicom u njenom Svetištu. Ove smo godine imale i posebno slavlje. Liga žena i majki mjesecima se već pripremala za darivanje žezla našoj Majci Triput Divnoj. Poštivajući epidemiološke mjere i mjere stožera okupljali smo se u našoj kapelici i radosni pozdravljali našu Majku koja se sigurno radovala susretu. Dočekao nas je i naš pater Christoph. Sretni smo što može danas biti s nama.

Sv. Misu slavio je u koncelebraciji sa župnikom iz župe Retfala vlč. Ivicom Martić nakon koje smo imali kratko euharistijsko klanjanje u kojemu smo imali priliku Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu predati sve svoje nakane, molbe i zahvale.

Započeli smo s programom današnjeg dana na početku kojega nas je, sve okupljene, pozdravila i čestitala svim majkama Majčin dan, voditeljica Lige žena i majki za Slavoniju, Marija Štefanović. Budući da naša s. Mariana nije mogla putovati zbog koronapandemije, Marija je pročitala njezino predavanje.

Između ostalog, s. Mariana piše o značenju ove proslave danas. Pozdrav i čestitka u ime svih za Majčin dan, našoj Majci Božjoj, Majci Otkupiteljevoj i našoj Majci. S ponosom možemo reći da je naša Majka i Kraljica. Od svog uznesenja na nebo, zajedno sa svojim Sinom vlada svijetom. Ona je Kraljica neba i zemlje, anđela i ljudi. Častimo je kao Kraljicu Hrvata. Okrunili smo je u ovom svetištu 2005. godine, a 2016. u Maloj Subotici kada smo joj, kao Liga žena i majki, darovale i žezlo kao što i priliči jednoj pravoj Kraljici. To žezlo danas joj želimo ponovo predati, ovdje danas, mi u našem Svetištu u Ivanovcima.

Kratko smo se vratili na prošlu godinu kada smo slavili 100 godina Schönstattskog ženskog pokreta i prisjetili se žena u našoj domovini koje su se odvažile, predale svoje srce Majci Triput Divnoj stvarale zajednice i osnivale prve Lige žena i majki. Veliku pomoć u tim počecima imale su od naše s. Hedvige koja ih je oduševila ljubavlju prema Majci Triput Divnoj i pripremala za sklapanje Saveza ljubavi.

Jedna od žena, koja je surađivala i učila od naše s. Hedvige, je MIRA ERCEG. Naš pokojni mons. Ivan Šešo živio je i radio puno za pokret za koji je i tada živjela i radila te s njim surađivala GORANKA ČAJKOVAC. Počele su se već 2007. godine osnivati i prve Lige žena i majki za koje su zaslužne: TEREZIJA ĐURŠIĆ – SLAVONSKI BROD, MARIJA KUJUNDŽIJA – SREMSKA MITROVICA, KATA ORŠOLIĆ – ŽUPANJA, MARIJA RAČIĆ – JOSIPOVAC, DARIJA LIVAJA – OSIJEK, JASMINA ĐORIĆ – BEŠKA, ANA MUSTAPIĆ – VINKOVCI.

Zahvalili smo i za našu s. Marianu, koja ubrzo nakon osnivanja, dolazi u Hrvatsku te brine i duhovno vodi i prati nas žene i majke. Molimo našu Kraljicu da ostanemo povezani još dugo.

Naravno, opet zbog poznate nam situacije neke od njih nisu mogle doći, a za njih je pripremljena i čeka ih svijeća koju smo svi dobila kao dar zahvale za sve što smo do sada radile i radimo za našu nebesku Majku. Kada već imam priliku pisati ovo izvješće, želim samo kratko osvrnuti se na ovih svojih 20 godina i spomen na to danas. Kada bih ponovo trebala birati, opet bih izabrala Schönstattski pokret jer njegova duhovnost odgaja i mijenja ljude.

Naša Marija zahvalila je i našem patru Christophu koji nas je pratio sve ove godine i u zahvalu je dobio veliku Kandit- osječku čokoladu.

Slijedilo je slavlje darivanja žezla. Okupljeni oko naše Majke Triput Divne, pjevali smo: Najljepše riječi…Žezlo koje Ti poklanjamo, znak je naše odanosti i povjerenja u Tebe. Molimo Te da vladaš nad svima nama svojom ljubavlju, blago i milosrdno, ali čvrsto i vjerno, jedina naša Kraljice i Vladarice. Povedi nas u novo stoljeće da i mi, kao prve žene, svim žarom svoga srca pripadamo Tebi i radimo na ostvarenju Božjeg plana ljubavi u sadašnjim i budućim vremenima. Pokaži se kao Kraljica velikog i dobrog srca, kao Odgojiteljica na našem putu svetosti.

Mi, Tvoja djeca, nemamo drugu Kraljicu kojoj bismo povjerili naša srca, obitelji, domovinu i cijeli svijet, zato PRIMI ŽEZLO I VODI NAS KROZ OVO TEŠKO RAZDOBLJE DO OBALE NOVOG VREMENA. Naš nebeski Otac prati svaku od nas svojim pogledom ljubavi i čeka naš djetinji odgovor ljubavi. PRIMI ŽEZLO I OTVORI PUT OČEVOM OKU U NAŠA SVETIŠTA. Uvjereni smo da nam je nebeski Otac u ocu Kentenichu darovao oca i navjestitelja Tvoje Radosne vijesti za naše vrijeme. PRIMI ŽEZLO I PROSLAVI SE KAO ODVJETNICA U PROGLAŠENJU BLAŽENIM OCA KENTENICHA. Draga naša Majko i Kraljice obećajemo Ti da ćemo svaki dan prinositi žezlo Tvome prijestolju s ljubavlju, radošću, mirom i povjerenjem, zato PRIMI U ZNAKU OVOG ŽEZLA I NAS SA SVIME ŠTO JESMO I POSJEDUJEMO!

Ispunjeni i u duhu radosni, došli smo skoro do kraja ovog divnog slavljeničkog dana, ali čekalo nas je još jedno slavlje…sklapanja Saveza. Imali smo dvije naše članice koje su sklopile Savez u Ligi žena i majki. Svi smo se radovali i molili za još puno ovakvih sklapanja Saveza s našom Majkom s kojom smo vezani neraskidivom ljubavlju i povjerenjem, ali i bezbrižnošću…beskrajnom bezbrižnošću.

Sada je kraj, naša voditeljica svima je za sve zahvalila, i nama i dragom Bogu, za ovaj lijepi sunčani dan, za sve nas koji smo u malom broju stigli iz različitih mjesta. Poželjela nam je sretan povratak kući. Opet smo doživjeli jedno zajedništvo. Nakon dugog vremena ipak smo uspjeli za sve vas moliti i donijeti vas u duhu u naše Svetište u Ivanovcima.

Mira Erceg

Aktualno i važno

Pogledajte važne datume i događaje. Prinesite svoj doprinos i potrebe našoj Majci. Preuzmite važne objave i poticaje. Neka i u vaš dom dođe Gospina slika.