LIGA OBITELJI U SLAVONIJI

LIGA OBITELJI U SLAVONIJI

 

Susreti bračnih parova i obitelji iz Slavonije u Ivanovcima (kraće: Liga obitelji) nisu novina koja je zaživjela izgradnjom schönstattskog Svetišta. Oni se održavaju već četvrtu godinu u filijalnoj zajednici u Ivanovcima koja pripada Župi Snježne Gospe u Harkanovcima.U počecima, pa sve do izgradnje Svetišta, bračni parovi okupljali su se u filijalnoj crkvi sv. Ivana Kapistrana, dok su djeca svoj program imala u prostorima tadašnje mjesne knjižnice i dječjeg vrtića u Ivanovcima. Predavanja su se održavala u crkvi, gdje se slavila euharistija, a za vrijeme predavanja održavale su se radionice za djecu. Agape se održavao u prostoru gdje su djeca u igri čekala svoje roditelje. Broj bračnih parova kretao se od sedam do deset, plus dvoje troje supružnika koji su sudjelovali bez svog para. Od svih sudionika, tri para su završili Obiteljsku akademiju po pedagogiji oca Kentenicha. Članovi Lige obitelji aktivno su se uključivali u dekanatske susrete koji su se održavali dva puta godišnje. I tako, godina za godinom, i evo nas u 2019., godinu dana nakon posvete Svetišta.

Predavanja i radionice stavljene su u drugi plan jer želimo imati iskustvo molitve u Svetištu. Uostalom, na to čekamo godinama. Susreti Lige obitelji u Ivanovcima, zahvaljujući Svetištu, prerasli su u redovitu molitvu ZA OBITELJ, svake prve subote u mjesecu u 18 sati. Molitva za obitelj postala je prioritet, na nju se pozivaju bračni parovi s djecom i bez djece. Svake prve subote odaziv je drugačiji, od tri do pet bračnih parova, dolaze i novi parovi (prvi puta u Ivanovce), ali uvijek u središtu je molitva. S molitvom predanja, s molitvom zahvale i s molitvama u kojima prikazujemo sve obitelji koje su upoznale Majku Triput Divnu i za one koji će je tek upoznati, uvijek isti dan u mjesecu i u isto vrijeme, ljeti i zimi.

Molitve u Svetištu su za svakodnevne potrebe obitelji i od neprocjenjive su važnosti, ali i za traženje putokaza Duha Svetog uz koje treba nastaviti djelovanje Lige obitelji u Slavoniji.

Da podsjetimo, prije Ivanovaca, Liga obitelji je bila putujuća, poput karavane išla je od župe do župe, na čelu s pokojnim vlč. Ivanom Šešom, tada predsjednikom HŠO, nekoliko bračnih parova svjedočilo je svoje obiteljsko iskustvo molitve i vjere. Bizovac, Koška, Josipovac, Marjančaci, Široko Polje, Vrpolje, Cerna, Gunja… nizale su se župe, a u jednom trenutku vlč. Šešo je rekao: „Nama treba jedno mjesto okupljanja! Molimo Majku na tu nakanu!“ Tada nitko nije ni pomislio da bi to mjesto bilo u valpovačkom dekanatu. Vjerujemo da se tada izmolilo najljepše moguće mjesto za slavonsku Ligu obitelji, drugo schönstattsko Svetište u Ivanovcima. Isto tako, danas, molitve u Svetištu predstavljaju PUTOKAZ i SVJETIONIK. S molitvama je upućen poziv Majci da okupi bračne parove i cijele obitelji.

Za kraj teksta izdvajamo i najljepši događaj Lige obitelji u Ivanovcima u 2019. Prve subote u mjesecu siječnju, u 18 sati svoju molitvu zahvale započeli su Anica i Josip Glavašić iz Bizovca. Oni su u Svetištu proslavili 70 godina svog braka! I nama mlađima postaje jasno gdje uz zahvalu proslaviti svaku godinu svog bračnog zajedništva.

Na kraju izvješća duboko se zahvaljujemo osobama koje svakodnevno planiraju i vode izgradnju Svetišta, brinu o njegovom uređenju i duhovnim sadržajima.

Upitajmo se možemo li se i mi više angažirati.

Slaven Školka

Aktualno i važno

Pogledajte važne datume i događaje. Prinesite svoj doprinos i potrebe našoj Majci. Preuzmite važne objave i poticaje. Neka i u vaš dom dođe Gospina slika.