KRUNA-VIRUS NAS POTIČE NA KRUNJENJE

KRUNA-VIRUS NAS POTIČE NA KRUNJENJE

 

Krunjenje ima u Schönstattu veliku tradiciju. Početak toga je godina 1939. kada su slavili u listopadu (18.10.) srebrni jubilej osnutka schönstattskog pokreta. U znaku zahvalnosti, Marijine sestre su poklonile Triput Divnoj Majci lijepu zlatnu krunu za njezino djelovanje preko 25 godina u schönstattskom Svetištu. Otac Kentenich je predao Majci Božjoj tu krasnu krunu 10.12.1939. u Prasvetištu i od tada se zvala Triput Divna Majka i Kraljica schönstattska.


Tada je već počeo Drugi svjetski rat koji se razvijao u najveću nevolju za cijelo čovječanstvo. S time je krunjenje dobilo jedno dodatno veliko značenje: da se Kraljica proslavi u teškom vremenu: da zaštiti svoje schönstattsko djelo i svoju djecu u svim opasnostima rata. To je Kraljica zaista učinila: Schönstatt kao mjesto i Prasvetište ostala su neostećena, utemeljitelj otac Kentenich se vratio živ i zdrav iz koncentracijskog logora Dachau, i schönstattsko djelo je duhovno silno napredovalo i raslo u dubinu.

Kasnije je otac Kentenich mnogo puta okrunio Triput Divnu Majku u malim i velikim pitanjima, u nevoljama i izazovima. I to su počeli, u njegovoj tradiciji, i članovi schönstattskog pokreta.

Krunjenje je produbljeni Savez ljubavi: mi donosimo svojoj Kraljici svoje darove: lijepu krunu, zahvalu, duhovne doprinose (molitve, žrtve, samoodgoj), obećanja i nove odluke. Priznajemo i častimo Mariju svojom Kraljicom. I ona nama pokloni svoje darove i milosti: svoju majčinsku brigu i pomoć u našim nevoljama, svoju ljubav i majčinsko srce, svoj odgoj i oblikovanje naših srdaca.

U velikom stilu, Hrvatska schönstattska obitelj je već dva puta okrunila Triput Divnu Majku Kraljicom: 23.10.2005 na schönstattskom oltaru (koji je sada u Svetištu u Ivanovcima): tada je Marija postala Kraljica Hrvatske schönstattske obitelji.

20.8.2016. u schönstattskom Svetištu u Maloj Subotici Marija je postala Kraljica srca. Svako krunjenje smo pažljivo pripremili i naša Kraljica je primila puno darova. I obratno se Kraljica pokazala moćna i djelotvorna; i dalje nas prati kao Kraljica Hrvatske schönstattske obitelji i Kraljica srca. Za sve smijemo se joj od srca zahvaliti!

Ova zima 2020. godine počela je jedna velika svjetska kriza: jedno sitno nevidljivo biće, koronavirus, je počelo ostaviti u cijelom svijetu vidljive tragove i promjene cijelog života. Za mnoge ljude je počelo vrijeme nevolje.

U ovoj svjetskoj nevolji dobili smo u ožujku poticaj iz Schönstatta, točnije od sestre Marije Cacilde, za krunjenje Triput Divne Majke u Kućnim svetištima diljem svijeta. Kao datum je bila predložena srijeda nakon Uskrsa – 15.4. Zašto?

Otac Kentenich je 1948. u Santa Mariji pisao taj dan, 15.4., jedno važno pismo i poslao ga u Schönstatt za osnutak obiteljske lige u Prasvetištu, na dan Duhova (23.5.1948.) U tom pismu, naš utemeljitelj je potaknuo sve obitelji da uzmu Marijinu sliku i da joj daju počasno mjesto u svom domu; da se okupljaju kao obitelj oko Marije u zajedničkoj molitvi. Otac Kentenich je bio uvjeren da će se Marija tada pokazati kao odgajateljica i kraljica obitelji i da će obitelj dobiti više mira, međusobne ljubavi i radosti.

Pripremili smo se u Hrvatskoj tri tjedna na to krunjenje u vlastitom domu i molili smo svaki dan krunidbenu molitvu koju je sestra Ramona sastavila. Ona je nama onda poslala kasnije iz Schönstatta obred Slavlja krunjenja.

15.4. bilo je u Prasvetištu u Schönstattu navečer jedno centralno Slavlje krunjenja koje su mnogi Hrvatski članovi pratili preko interneta. Prije tog centralnog Slavlja, obitelji su svečano okrunili Triput Divnu Majku u svom Kućnom svetištu. Dobili smo cijeli niz lijepih svjedočanstava kao dokaz da su naše obitelji to krunjenje izvršile cijelim srcem i dušom. I od tada vlada i djeluje Marija kao Kraljica u mnogim obiteljima.

Obitelji su okrunile Mariju osobito kao Kraljicu tjelesnog i duhovnog zdravlja. To je ono što smo posebno izmolili: da ostajemo tjelesno zdravi u ovoj svjetskoj pandemiji, ali također da rastemo zajedno duhovno i duševno kao obitelji, da nam bude ova nevolja konačno na spas i blagoslov. Neka naša Kraljica pobjeđuje ne samo ovaj „kruna“-virus, nego još više sve duhovne zarazne viruse našeg vremena i svijeta koji šire otrov i razdor u našem obiteljima i koji zagađaju međusobnu klimu u braku i sa djecom.

Hrvatska schönstattska obitelj je izvršila ovo posebno krunjenje na putu prema nebeskom Ocu, čiji simbol želi unijeti u naša schönstattska Svetišta u Ivanovima i u Maloj Subotici. Zato vidimo u našoj Majci i Kraljicu koja nas vodi do Boga Oca i koja ulijeva u naša srca jedno veliko povjerenje prema Njemu.

Tada ćemo prepoznati kako nebeski Otac vodi sudbinu naših obitelji, ali također sudbinu Crkve i društva. Tada ćemo polako prepoznati da nebeski Otac ne dopušta „kruna“-virusu njegovo djelovanje da nas razara i uništi našu civilizaciju – nego da je zapravo ova kriza, ovaj križ, ova patnja „molba nebeskog Oca za cijelo srce svoje djece“ (citat oca Kentenicha). Hoćemo li cijelo svoje srce dati i predati nebeskom Ocu? Hoćemo li drugim obiteljima pomoći da to učine? Bilo bi jako ljekovito i spasonosno za nas same i naše obitelji, za Crkvu i za cijeli svijet. „Kruna“-virus nas potiče na to…

Pater Christoph Horn

Aktualno i važno

Pogledajte važne datume i događaje. Prinesite svoj doprinos i potrebe našoj Majci. Preuzmite važne objave i poticaje. Neka i u vaš dom dođe Gospina slika.