Jer Marija vodi Kristu

Jer Marija vodi Kristu

 

Mi se izručujemo njenoj osobi (osobi Majke Božje). Zbog čega? Zbog neraskidivog dvojstva između nje i Spasitelja i vječnog Boga Oca. Njeno biće sastoji se u tome da je ona ujedno i Kristov vrtlog. Koga ovaj vrtlog zahvati taj je za Krista oduševljen.

U školi oca Kentenicha

učimo i poučavamo.

Otac Kentenich – Čitanje

  … jer Marija vodi Kristu

Mi se izručujemo njenoj osobi (osobi Majke Božje). Zbog čega? Zbog neraskidivog dvojstva između nje i Spasitelja i vječnog Boga Oca. Njeno biće sastoji se u tome da je ona ujedno i Kristov vrtlog. Koga ovaj vrtlog zahvati taj je za Krista oduševljen. Tko se stoga izručuje Majci Božjoj i njoj se posvećuje, taj zna: To nije ništa drugo nego izraz, svjesni izraz predanosti Bogu, taj zna: To je najbolje osiguranje za predanost vječnom beskonačnom Bogu. Predanost osobi Majke Božje.

Da, podsjetimo se na toliko mnogo izraza koje smo već ranije koristili i usvojili. Kako je to s Majkom Božjom? Udica srdaca. Dragi Bog ima ovu udicu u ruci, tom nas udicom želi uhvatiti da mu pripadamo. Posveta Majci Božjoj ne sprječava, dakle, posvetu dragom Bogu. Naprotiv, ona je osiguranje te posvete, izričaj je ove posvete i sredstvo koje će  ovu posvetu neopozivo učvršćivati  kroz čitavo vrijeme do u vječnost. Predanost osobi Majke Božje, jer je predanost njenoj osobi konkretna predanost Bogu,  ovu će  predanost i osigurati, ali i predanost za njene želje. Znamo da su njene želje one  Boga Oca, a u stanovito se  vrijeme pokazuju  kao najbolje za nas. Božje želje! Za nju je to životna zadaća sama po sebi razumljiva: Što vam kaže, to činite ( Iv 2,5). Što vam kaže- na koga se to odnosi?

To je Spasitelj, to je Bog. Što vam on kaže-ona, dakle, podupire Božje želje. Udica srdaca- što želi ova udica srdaca? Ona želi našu volju  istovremeno upecati (uloviti) i povezati s Božjom voljom.

Da, što vam On kaže, činite. Ona uvijek u obzir uzima Božje želje, tu je samo za Boga. To je i smisao njenog života. Istovremeno ona posvuda i svagda uvažava ono što je najbolje za nas. Za to najbolje za nas zna utjecati na volju vječnog Oca. Trebamo se samo podsjetiti kako je to učinila  prilikom svadbe u Kani.( Iv 2, 1-11). Spasitelj sam po sebi nije želio djelovati čudom; na njenu je molbu učinio čudo – čudo kod kojeg se radilo samo o neugodnosti zbog krivog proračuna. Da bi pomogao izaći iz neugode, zbog ljubavi, da, dakako, iz ljubavi prema ljudima. „Što vam kaže činite“, da ali i obrnuto: Što očekuju želje našeg srca, što želje našeg srca uključuju u se, što Majka Božja zna zastupati tamo gore kod vječnog Boga. Zajedno s Njim ona upravlja našim srcima, upravlja svijetom.

A njen vlastiti primjer? Trebamo samo čuti što je odgovorila na želju vječnog oca: Ecce  ancilla Domini-fiat   Evo službenice Božje! ( Lk 1,38) Ona želi biti službenica Gospodinova. Na kojeg Gospodina se ovdje misli? To je Bog, Bog Otac na kojeg se ovdje misli. Njeno biće, njena najdublja intima okrenuta je prema Bogu Ocu. Papa Pio X stoga navodi, ljubav prema njoj- najlakši je, najsigurniji, najkraći put ne samo do privrženosti Kristu već i do obuzetosti Bogom Ocem. (…)

Zar ne, pobožni slušatelji, to sve uključuje u sebi posveta Majci Božjoj. Ona nas gura u Božje ruke, ne tjera nas od Boga. Predanost, neopoziva predanost osobi drage Majke Božje, neopoziva predanost njenim željama, jer  to su  Božje želje i neopoziva predanost njenom poslanju.

U čemu se sastoji njeno poslanje danas? Više nego ikada: Pred nama stoji jedan novi svijet, a taj novi svijet treba rađati Krista! Krist treba postati Gospodar novog vremena! A zadaća drage Majke Božje: Tako kao što je ona jednom rodila Krista, treba ga i danas  ponovno rađati za novo vrijeme, novi svijet. Sudjelovat ću  u ovom poslanju. Da, a kako ću to činiti? Poslanje imam. Ne uvijek samo kružiti oko sebe samog! Svaka mala kuštrava glava misli da bi se svijet morao okretati oko nje. Moramo se okretati oko Boga oko poslanja Majke Božje. Krist mora ponovno biti rođen posvuda tamo  gdje stojimo ili kuda se krećemo.

Zar ne, pobožni slušatelji, ako ovako shvatimo smisao posvete dragoj Majci Božjoj, tada ćemo razumjeti kako je posveta ove vrste veliki događaj u našem životu, tada ćemo razumjeti kako je moćna duhovna visina do koje nas ova posveta polako želi podizati i oblikovati. Tada će nam lako padati  da uistinu često ponavljamo ovu posvetu iz najdubljih unutarnjih motiva, kao što je mnogo puta i običavamo moliti.

Otac Josip Kentenich, u: Živjeti iz vjere Sv.3 Str.57  Patris Verlag, Vallendar-Schönstatt

Koraci za osobno vrednovanje
Koja rečenica, koji odlomak mi posebno govori?
Što mi kaže za moje „ovdje i sada“?
Koji poticaj ću ponijeti sa sobom u sljedeće dane?

Koraci za vrednovanje u skupinama
1. Tekst po odlomcima redom glasno pročitati.
2. Tišina u kojoj svaka/svaki može tekst osobno pročitati.
Riječi ili rečenice, koje nam spontano govore, podcrtati.
3. Pročitati naglas podcrtana mjesta.
Jedni drugima reći: Što mi je u toj rečenici/riječi važno?
4. Razmjena mišljenja / Pogled na današnju situaciju: Što ću ponijeti sa sobom kao poticaj?

Aktualno i važno

Prinesite svoj doprinos i potrebe našoj Majci. Preuzmite važne objave i poticaje. Pogledajte važne datume i događaje.