„Jedno srce u Ocu“ u pripremama za 10. obljetnicu Svetišta u Maloj Subotici

„Jedno srce u Ocu“ u pripremama za 10. obljetnicu Svetišta u Maloj Subotici

 

Dana 24.8.2019. na svečani način proslavili smo proslavu 10. obljetnice posvete našeg Svetišta. Ovoj proslavi prethodile su brojne pripreme, kako vanjsko vidljive pripreme, tako i duhovne pripreme.

Na poticaj naših voditelja bračnog para Zadravec započeli smo molitvu trodnevnice „Bog me vidi, Bog me voli, Bog me treba“. Zatim smo molili devetnicu „Novi početak”, „Da, Oče” i „Životni put s ocem Kentenichom”. Često slušamo kako nas naši pastiri potiču da njegujemo svakodnevnu obiteljsku molitvu pa smo po uzoru na to i mi željeli svaki dan zajedno moliti za sve naše osobne, ali i zajedničke nakane. Ove molitve molile su se svake večeri u našem Svetištu pa smo tako i sve članove HŠO dnevno uključili u zajedništvo u molitvi u našem Svetištu Kraljice srca.

Od 21.8.2019. počele su trodnevnice. Trodnevnice je vodio naš duhovnik pater Christoph Horn, a svakog su mu se dana pridružili i neki naši drugi prijatelji svećenici; pater Josip Krčmar, svećenik u miru Josip Horvat i mladi fra Ivan Crnković. Oni su bili i na raspolaganju za sv. ispovijed.

Program trodnevnice bio je svakog dana isti. U 16:30 h započeli smo s molitvom sv. krunice. U 17:00 sati bila je ponuda za pristupanje sakramentu sv. ispovijedi, a u 18:00 sati je bila sveta Misa s nagovorom. Nakon svete Mise imali smo svake večeri priliku provesti vrijeme u klanjanju Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Tijekom sva tri dana trodnevnice imali smo i pratnju glazbe i pjesama. Prva dva dana svirala nam je i pjevala Đurđica Katanec i njezina dječica, a treći dan trodnevnice pjesmom i sviranjem je sudjelovala zajednica Totus Tuus.

Pater Christoph duhovno nas je pripremao za dan proslave. Tako je u prvom danu trodnevnice dao uvod u razmatranje i otkrivanje karizme našeg Svetišta. Tko boravi i djeluje iz ovog Svetišta? To je Kraljica srca! Već sam pojam Kraljice nama puno govori. Tako smo prvi dan slušali kakvo srce ima naša Nebeska Majka. Ona je Kraljica, Ona je blaga i nježna, Ona nas kraljevski ljubi, Ona ima uvijek vremena i pažnje za nas. Ona je naša majka, majka koja nježno ljubi i odgaja svoje dijete. Marija nama nudi Svoje srce. Srce koje je čisto i otvoreno za svaku osobu. Marija želi izlječiti naša srca. Ona nas želi osloboditi od svega što nas priječi da budemo bliže Njezinome Sinu i Nebeskome Ocu. Marija je naš lijek. U drugom danu trodnevnice slušali smo o tome kakva su naša srca. Tko još vlada našim srcima? Je li moje srce otvoreno za Mariju? Jesam li ovih deset godina Svetišta dopuštala Mariji da me odgaja? Jesam li se predala u Njezino srce? U trećem danu slušali smo o poveznici Marijinog srca i naših srdaca. U našem srcu isto tako vlada ponekad i ona druga strana. Smijemo to priznavati – da su naša srca često podijeljena. Naša srca nisu uvijek otvorena za Božje djelovanje.

No, ipak, ne smije nas to obeshrabriti. U Fatimi nam je Marija obećala da će Njezino Bezgriješno srce na kraju pobijediti. U Međugorju Marija dolazi kao Kraljica Mira, a u našem Svetištu – Marija djeluje kao Kraljica Srca.

Kada dublje razmatramo ove istine, smijemo i sami zaključiti kako se sve povezuje. I mi se želimo Njoj dati na raspolaganje. Ona nas treba za druge i Ona nas iz ovog Svetišta šalje u svijet. Ona računa s nama, Ona računa s našim srcima, čak i kada je moje srce podijeljeno – Marija računa na to slabo i krhko srce. Kada u mojem srcu stanuje Bog, kada u mojem srcu žive Isus i Marija, tada će i moje podijeljeno srce donijeti ovome svijetu plodove Božje ljubavi.

U danima naše trodnevnice blagoslovili smo Križ Isusa Krista te našu novu izgrađenu suvenirnicu. Križ je dar našeg suradnika i člana Vlade Sokača.

Križ je njegov rad i od jednog je komada drveta, a postavljen je na vanjski zid hodočasničkog doma. Isus gleda prema Svetištu, prema svojoj Majci, a Majka gleda u Njega.

Naša je suvenirnica također blagoslovljena. Sada imamo prostor gdje prodajemo naše suvenire, našu literaturu i s time smo oslobodili prostor naše dvorane hodočasničkoga doma. Neka svi ti predmeti i literatura, koje prodaju naše suradnice Vera i Đurđica, budu na spas i blagoslov onima koji se njima koriste.

Suradnici u našem Svetištu su se isto tako silno trudili oko same organizacije i toga dana. Dana 17.8.2019. imali smo veliku radnu akciju čišćenja, pospremanja, peglanja, uređivanja okoliša i svih popratnih objekata našeg Svetišta. Imali smo i prave kuharice koje su nas svojom pripremljenom hranom fino okrijepile, a među njima su bile mlada Stošija Taradi, kći naših međimurskih voditelja Lige obitelji, te naša suradnica Slađana Cirkvenčić.

Dana 23.8.2019. bio je dan zadnjih prirprema, a pripremala se hrana za sutrašnji dan, postavljali su se šatori, stolovi, stolice, cvijeće, slagao se razglas i puno drugih poslova. No, doista, svi smo se dali Mariji na raspolaganje i svojim radom željeli smo i mi dati Mariji zahvalu za sve što je Ona za nas učinila u ovih 10 godina.

Svojim poslovima i radom željeli smo sve lijepo pripremiti i za naše hodočasnike. Svaki suradnik želio je biti poput Marije – onako kako bi Marija nas dočekala pa tako želimo i mi dočekati naše hodočasnike.

Možda nam ne uspije u svemu, možda se ponekad dogodi i neki propust, no važno je ipak znati da svatko u ovom Svetištu radi i žrtvuje se iz ljubavi. A ljubav je najvažnija!

Zahvaljujemo svima i svakoj osobi koja je darovala iz ljubavi svoje vrijeme, svoje ruke i samog sebe u svim ovim danima priprema. Hvala svim suradnicima koji su pomagali i na sam dan proslave te u danima nakon proslave kada je opet sve to trebalo očisiti i staviti u prvobitno stanje. Neka svima Vama Majka Triput Divna stostruko uzvrati i neka Ona uvijek bude i ostaje – Kraljica naših srdaca!!                                                                                                                                                                                                                                                                Ivana Mikac Dodlek