HODOČAŠĆE ŽENA I MAJKI U SVETIŠTE KRALJICE SRCA U MALOJ SUBOTICI – 12. svibnja 2024.

HODOČAŠĆE ŽENA I MAJKI U SVETIŠTE KRALJICE SRCA U MALOJ SUBOTICI – 12. svibnja 2024.

 

U nedjelju 12. svibnja, na Majčin dan, održano je Hodočašće žena i majki u naše Svetište Kraljice srca u Maloj Subotici. Ujutro nas se u Svetištu okupilo preko dvjesto. Taj je dan Savez ljubavi sklopilo četrdeset osoba; trideset i osam žena i dva muškarca.

Na hodočašću su sudjelovala i djeca za koju je bio pripremljen poseban program.

Pozdrav dobrodošlice uputile su naše voditeljice iz Lige žena i majki.

Uslijedila je prezentacija naslova „SVE ZA TEBE“ koju je pripremila sestra Mariana, a održale su je članice Samoborske schönstattske obitelji.

Uz uvodnu pjesmu žene su u dvoranu unijele sliku Hodočasničke Gospe, svijeću i schönstattske zastave te ruže za našu nebesku Majku. Slušajući tekst prezentacije zahvalnim srcem promišljale smo kako naša draga Triput Divna Majka, Kraljica i Pobjednica Schönstattska već 25 godina posjećuje naše kuće i obitelji kao Gospa Hodočasnica. Prisjetile smo se izgradnje naših Svetišta u Maloj Subotici i Ivanovcima, krunjenja naše Kraljice obitelji u Slavonskom Brodu te Kraljice srca u Maloj Subotici, svečanog unosa simbola Boga Oca u Ivanovcima i u Maloj Subotici, svečanog blagoslova križnog puta u Ivanovcima. Zahvalile smo za sve što smo proživjeli uz našu Majku Triput Divnu, Kraljicu i Pobjednicu Schönstattsku u proteklih 25 godina.

Na kraju prezentacije razmijenile smo mišljenja o tome što konkretno možemo učiniti za Gospu Hodočasnicu u ovoj godini srebrnog jubileja kako bi joj se otvorila vrata novih kuća i obitelji. Zapisale smo svaka svoju odluku na ceduljicu i ponijele ih doma kao podsjetnik u svoja Kućna svetišta ili uz sliku Majke Božje.

Program se nastavio, kao i uvijek, izuzetno poticajnim predavanjem naše sestre Mariane. Ovaj puta tema je bila „DOSTOJANSTVO KOJE ZRAČI“.

Za nas žene i majke koje želimo svoju svakodnevicu kršćanski oblikovati velika je milost doći u Svetište Majke Triput Divne i u zajedništvu s drugima upiti novu snagu vjere, dobiti nove poticaje za naš budući život kako bismo svoje kršćanstvo mogle uvjerljivo živjeti. Zahvalile smo Majci Božjoj i Trojedinom Bogu na velikoj milosti što smo kršćanke, što smo krštene i ugrađene u Katoličku crkvu.

Razmišljale smo o dostojanstvu žene, o tome kako bez obzira na ponekad teške situacije u obitelji i u životu uvijek moramo ostati dostojanstvene žene i majke, jer to je dostojanstvo koje nam nitko ne može oduzeti. Pogled na Isusa na 10. postaji križnog puta može nas ohrabriti!

Pozvane smo u Savezu ljubavi razvijati naše dostojanstvo. Marija, Majka Božja, na tom putu nam je veliki uzor. Kako opisuje otac Kentenich Marija je „suncem obasjan, blistav odraz ženskog dostojanstva i ljepote“. Po njoj možemo spoznati na kakvo dostojanstvo smo pozvane.

Moleći svakodnevno našu posvetnu molitvu bitno je osvijestiti si svaku riječ koju izgovaramo. Već u prvom retku piše: „Tebi se sasvim prikazujem“. To za nas konkretno znači da se potpuno želimo darovati Mariji, njoj želimo sasvim pripadati sa svim što imamo i jesmo. Ona neka me „čuva i brani kao stvar i svojinu svoju“, a mnogi schönstattovci rado dodaju: „upotrijebi me kao stvar i svojinu svoju.“ Jer u ovom Savezu ljubavi ne radi se samo o tome da Majka Božja brine o nama, nego joj mi želimo pomoći da obnovi svijet u Kristu. Dok nabrajamo i konkretno posvećujemo Mariji svoje oči, uši, usta i srce, divno je razmišljati o Mariji. Kakve su njezine oči? Mogu li moje oči postati poput Marijinih? Mogu li moje uši i usta postati poput Marijinih? I ono najbitnije: Može li moje srce postati poput Marijinog srca?

Otac Kentenich nam savjetuje da svaka od nas posvetu shvati vrlo ozbiljno i svaki dan iznova daruje svoje oči Majci Božjoj kako bi dobila Marijine oči, svaki dan daruje svoje srce Majci Božjoj kako bi ga načinila Marijinim srcem. I tada, ozbiljno shvatiti i živjeti Savez ljubavi, svaki dan.

Shvatile smo da imamo divno dostojanstvo kao kršćani, kao žene, kao odrazi drage Majke Božje. I to dostojanstvo po našem Savezu ljubavi s Marijom treba blistati.

Poslije predavanja sestre Mariane u kapelici su nas djeca razveselila svojom molitvom, pjesmama i kratkim prigodnim programom za Majčin dan.

Uslijedilo je slavlje svete mise, kratko euharistijsko klanjanje, a zatim sklapanje Saveza ljubavi. Čin sklapanja Saveza ljubavi odvijao se u dvije grupe, vrlo svečano i lijepo.

Od srca čestitamo svima koji su sklopili Savez ljubavi i želimo im da po tom Savezu njihovo dostojanstvo kršćana, žene i odraza drage Majke Božje, uvijek blista.

Sestra Mariana nas poziva da se svakog dana podsjetimo na riječi Marianne Williamson koja o našem dostojanstvu kaže:

„Ti si dijete Božje. Svijetu ništa ne koristi ako se prikažeš malenom…
Svi smo pozvani zračiti poput djece.
Rođeni smo kako bismo na svijet donosili Božje veličanstvo, koje je u nama…
A kada dopustimo svom vlastitom svjetlu da svijetli,
tada i drugim ljudima nesvjesno dajemo dopuštenje da učine isto.“

Molimo da i mi budemo istinska djeca Božja, koja donose na svijet Božju divotu i svjetlost te da postanemo dostojni apostoli Kraljice budućnosti.

Andrea Barun