HODOČAŠĆE U IVANOVCE – 16. KOLOVOZA 2023.

HODOČAŠĆE U IVANOVCE – 16. KOLOVOZA 2023.

 

Vrijeme je jako vruće i put malo duži, ali radosni jer idemo u posjet našoj Majci i Kraljici. Prolazi još jedan topli ljetni dan i polako se približava i rujan u kojem će biti veliko slavlje u zajedništvu cijele HŠO kod nas u Slavoniji. Vidljivi su i završni radovi postaja križnog puta.

Naši vjerni članovi suradnici Svetišta iz Ivanovaca i okolnih mjesta lijepo sve održavaju: redovito zalijevaju i cvijeće i drveće te kose naš veliki travnjak. Potrebno je puno ruku da bi sve bilo uredno i lijepo, jer hodočasnika je uvijek; mnogi zastanu i dođu ili iz znatiželje pogledaju ili su u svom redovnom posjetu.

Tog dana 16.8.2023. godine bila je svetkovina sv. Roka. Svetu misu nam je predslavio vlč. Ivan Zimmerman, a prikazali smo je i molili za nakane cijele naše Schönstattske obitelji. U molitvi smo bili povezani i s našim članovima u Maloj Subotici gdje također traju pripreme za proslavu 14. obljetnice posvete našeg prvog Svetišta u Hrvatskoj.

Slušali smo i o životu sv. Roka kako je rođen u 13. stoljeću u Francuskoj, cijeli svoj život posvetio je bolesnima i brizi za one najugroženije koji su bolovali od kuge. Njegova majka usadila mu je ljubav za siromašne i one koji trpe na tijelu. Kada su roditelji umrli, prodao je sva dobra i svoje nasljedstvo podijelio potrebitima. Služio je bolesne i tješio umiruće, dok se i sam nije teško razbolio i bio protjeran. Sklonio se u šumu napušten od svih i svoj život predao u Božje ruke. Uzdajući se u Božju providnost nije ostao sam, u njegovoj blizini živio je jedan plemić koji ga nije ostavio samog, posebno njegov pas koji mu je redovito nosio hranu i lizao mu bolne rane. Umro je u 33. godini života i bio pokopan u svome gradu uz najveće počasti… jer su njegovi mještani htjeli ispraviti ono za što su ga nevinog osuđivali.

Što nam govori život sv. Roka – ništa nije teško onima koji se uzdaju u Božju pomoć, samo ako svoja djela namjenjuju na slavu Božju i čine ih iz ljubavi prema Bogu. Zašto da mi koji smo dužni služiti Kristu štedimo svoj život kad je on sam dao svoj život za nas?! Naglasak je da i mi trebamo biti pripravni položiti svoj život jedan za drugog. Oni koji su odbacili sv. Roka ustvari su se bojali za svoj život… A mi? Kako ljubimo svoje bližnje?

Zahvalili smo Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu, predali mu naše živote i preporučili sve u potrebi i molili za milost koja nas vodi do sjedinjenja s Bogom Ocem.

Okrijepljeni tijelom i dušom, ispunjeni i sretni, krenuli smo u našu svakodnevicu, ali željno iščekujući povratak, ako Bog da, u rujnu.

Mira Erceg

Aktualno i važno

Pogledajte važne datume i događaje. Prinesite svoj doprinos i potrebe našoj Majci. Preuzmite važne objave i poticaje. Neka i u vaš dom dođe Gospina slika.