Hodočašće konkatedralnih zborova u Schönstattsko svetište

Hodočašće konkatedralnih zborova u Schönstattsko svetište

 

Pred blagdan sv. Ceclije, u subotu, 19. studenoga, sedamdesetak članova zborova konkatedralne Župe sv. Petra i Pavla u Osijeku hodočastili su u Schönstattsko svetište Majke Triput Divne u Ivanovce koje se nalazi na području Župe Snježne Gospe u Harkanovcima.

Nakon okrjepe i osobne pobožnosti uslijedilo je euharistijsko slavlje u dvorani za svete mise koje je uz konkatedralnog župnika mons. Adama Bernatovića predslavio župni upravitelj Robert Almaši. Na svetoj misi posluživao je đakon Domagoj Brkić, a hodočasnicima se kasnije priključio i župni vikar Antun Nikolić.

Uvodeći u misno slavlje, vlč. Almaši je pozdravio sve prisutne i članovima zborova čestitao spomendan njihove zaštitnice, sv. Cecilije.

U homiliji je predslavitelj upoznao hodočasnike sa Schönstattskim pokretom, odnosno s pobožnošću koja je rasprostranjena diljem naše Nadbiskupije i Domovine i naglasio kako se „Pokret ne može odvojiti od njegova utemeljitelja, patra Josepha Kentenicha, člana palotinske družbe u Njemačkoj. Zajednički cilj jest: odgojiti novoga čovjeka u novoj zajednici u ljubavi  i povezanosti svih Schönstattskih svetišta, a time i povezanost s Majkom Triput Divnom Kraljicom i Pobjednicom Schönstattskom.“ Potom je detaljno razložio život utemeljitelja Kentenicha te istaknuo značajne prekretnice (Prvi i Drugi svjetski rat, boravak u koncentracijskom logoru u Dachauu i sl.) u njegovu životu koje su bile presudne za oblikovanje schönstattske duhovnosti i pobožnosti.

Vlč. Almaši je protumačio i oznake schönstattske duhovnosti navodeći kako je Marija u središtu, kako imamo mogućnost s Njom sklopiti Savez ljubavi u kojem nas upravo Ona preko Isusa vodi do Boga Oca. Sklapanje Saveza ljubavi s Majkom mora biti produktivan jer „lako ćemo mi s Marijom sklapati savez ljubavi. Taj savez mora imati učinak u našem svakodnevnom kršćanskom životu te nas osposobiti za ‘sklapanje saveza ljubavi s našim bližnjima’ što je često puno teže ostvariti. Jedino tada sve ono što i kako molimo ima smisla“, istaknuo je. Cilj saveza je produbljenje vlastite vjere, a onda i apostolata. Jedna od mogućnosti biti apostol jest primiti kopiju slike „Gospe Hodočasnice“ koja ide od obitelji do obitelji i boravi u njoj nekoliko dana mjesečno. Posebnost schönstattske duhovnosti je pobožnost prema Bogu Ocu koju je oblikovao p. Kentenich. On sam je odrastao bez oca i shvatio koliko je važno osjećati se djetetom Boga Oca te biti s njim povezan. Simbol Boga Oca nalazi se u svim svetištima Majke Triput Divne. Domaćin je pozvao hodočasnike i njihove svećenike da se priključe ovoj pobožnosti i oforme krugove obitelji u svojoj župi za primanje Gospe Hodočasnice. U nizu schönstattskih oznaka, vlč. Almaši je spomenuo i Križ jedinstva koji želi ukazati na povezanost Majke i Sina, a nosi snažnu poruku da budemo kao vjernici, pa kao članovi pokreta, upravo tako povezani i ujedinjeni. Zaključujući homiliju, propovjednik je pozvao na molitvu da „kao vjernici molimo da nas Gospodin po svojoj Majci i njezinu zagovoru osnaži za ljubav kako bi taj Savez bio djelotvoran, osobito u našim obiteljima koje su često slomljene i raskomadane“.

Nakon mise, hodočasnici su se u procesiji uputili do kapelice Majke Triput Divne gdje su pristupili pobožnosti „Slavlja saveza“ te kratkom euharistijskom klanjanju.

Uobičajeno je da članovi pokreta u Hrvatskoj Schönstattskoj Obitelji (HŠO) svakog 18. u mjesecu slave Dan Saveza ljubavi jer su 18. listopada 1914. prvi puta mladi sjemeništarci, predvođeni svojim duhovnikom p. Kentenichom, sklopili Savez ljubavi s nebeskom Majkom u maloj grobljanskoj kapeli sv. Michaela u Schönstattu. Tu kapelu nazivamo danas Prasvetištem.

Hodočasnički dan zborova zaključen je zajedničkim ručkom i druženjem u hodočasničkoj dvorani na oduševljenje svih prisutnih i sa željom za ponovnim pohodom ovom Svetištu.

Maja Stanić

Aktualno i važno

Pogledajte važne datume i događaje. Prinesite svoj doprinos i potrebe našoj Majci. Preuzmite važne objave i poticaje. Neka i u vaš dom dođe Gospina slika.