Hodočašće Hrvata iz Hrvatske i Švicarske u Schönstatt od 19.-23.6.2019. – Četvrti dio: 22.6.2019.

Hodočašće Hrvata iz Hrvatske i Švicarske u Schönstatt od 19.-23.6.2019. – Četvrti dio: 22.6.2019.

 

22. lipnja, u jutarnjim satima ponovno smo se uputili na Berg Schönstatt u Kuću o. Kentenicha i ispred njegova kipa napravili zajedničku fotografiju!

Unutarnji prostor (je muzejski), predmeti i tekstovi žele nam omogućiti živi susret s utemeljiteljem. Podijeljen je u nekoliko etapa koje obilježavaju pojedina životna razdoblja našeg osnivača: Savez – sklapanjem Saveza ljubavi s Marijom jača vjera osnivača i on sve što čini, čini kao dijete s rukom u ruci nebeskog Oca; Oruđe – na raspolaganju je Triput Divnoj kroz bianco punomoć, inscriptio, u zatvoru, trezoru, Dachauu; Vjernost Crkvi – teškoće koje je doživljavao s Crkvom i u Crkvi nisu ga od nje odvojili, naprotiv govorio je: Sve za Schönstatt, Schönstatt za Crkvu, Crkva za Trojedinog Boga!; Novi čovjek u novoj zajednici biti savršen čovjek za o. Kentenicha značilo je biti svet, a to je naš cilj! Želimo i mi da nas o. Kentenich vodi putem svetosti.

To smo ga i molili na njegovu grobu-nad sarkofagom- u sakristiji Crkve klanjanja gdje smo se zadržali u molitvi kod ljubljenog utemeljitelja moleći njegov zagovor za tolike naše potrbe i nevolje bližnjih, a osobito njegov očinski, nebeski blagoslov za sve koje smo ponijeli u svom srcu na sva ova divna milosna mjesta.

Susret s o. Kentenichom završili smo svetom Misom u Crkvi klanjanja, gdje nas je pater Christoph u svojoj propovijedi podsjetio na ključni trenutak predanja Marijinu srcu s. Emilije kad je tražila lijek svojoj duši napaćenoj strahom, a onda i na trenutak kad je Majka Katarina morala dati svoje devetogodišnje dijete, malog Josefa, u sirotište i da je s puno pouzdanja predala svoga sina Majci Mariji tražeći da se odsada Ona pobrine za njega.

Od tada o. Kentenich doživljava Mariju kao svoju najdražu Majku i kasnije Savez ljubavi s njom uzima kao osnovni zakon svoga života koji mu je pomogao da u svim nevoljama koje je prošao ostane posve zdrava osoba. On želi to srce Majke Marije pokloniti drugima i po nama nastaviti svoje poslanje za našu Crkvu i naše vrijeme.

Subotnje poslijepodne bilo nam je na raspolaganju za osobni izbor pa su neki posjetili Koblenz, neki ponovno Brdo Schönstatt, a nekolicina nas dragu našu i nezaboravnu sestru Hedvigu Mariju Weinzierl o čemu je izvijestila Mira Erceg.

Boravak na našim hodočašćima i duhovnim vježbama obično završavamo veseljem, tzv. Šarenom večeri u kojoj smo se ponovno doživjeli kao jedna jedinstvena Obitelj naše Majke i Kraljice! Bilo je pjesme, plesa, pošalica, ali i osobnih svjedočanstava (i dragih švicarskih hodočasnika kao i hrvatskih!) koja su nas bodrila, snažila i još više osvijestila koliko smo danas mi svjedoci Marijina djelovanja u svojoj sredini i svijetu u kojem živimo. Nastala su među nama i lijepa prijateljstva koja će, vjerujemo, trajati i preko granica!

Prvi dio izvješća možete pročitati ovdje.

Drugi dio izvješća možete pročitati ovdje.

Treći dio izvješća možete pročitati ovdje.

Peti (zadnji) dio izvješća možete pročitati ovdje.

Lidija Molnar

Aktualno i važno

Pogledajte važne datume i događaje. Prinesite svoj doprinos i potrebe našoj Majci. Preuzmite važne objave i poticaje. Neka i u vaš dom dođe Gospina slika.