Duboko nam ispuni dušu ljubavlju

Duboko nam ispuni dušu ljubavlju

 

Očev simbol koji želimo uskoro postaviti u naša dva Svetišta, trebao bi nas podsjećati na to da je Otac u nebu zadnji cilj našega života. On nas je stvorio iz ljubavi. On vodi i upravlja našim životom dobrotom i mudrošću. Njegov pogled počiva u ljubavi na nama i mi ga ne možemo više obradovati, nego da mu uzvratimo pogled u djetinjoj ljubavi. Upravo vrijeme duhovnog bdijenja možemo iskoristiti kako bismo našem nebeskom Ocu podarili ljubav i dopustili mu da nas ispuni svojom ljubavlju. U našoj schönstattskoj Večernjoj molitvi pronalazimo za to dobre poticaje:

Duboko nam ispuni dušu
ljubavlju koja iz tebe izvire,
da ona živi samo za djelo
k tebi uzdići čovječanstvo cijelo.

Pod Božjom zaštitom znamo da smo zaštićeni. Kako bismo zaista došli do mira i kako ne bismo više bili, prije svega,  trgani na sve strane i napastovani, naša nutrina mora biti ispunjena. Ali na kraju krajeva ništa ne može smiriti i ispuniti gladno čovjekovo srce doli ljubav koja dolazi od Boga (1. i 2. redak). Pritom ne treba misliti samo na ljubav, koju mi Bog na tu zamolbu neposredno daruje, nego također na sve ljubavi koje sam smio otkriti proteklog dana i kroz život te doživjeti biti povezan s pravim Božjim izvorom. Na toj ljubavi mi smo smjeli iscijeliti i ozdraviti.

Naša molitva ne završava u blaženom ispunjenju Božjom ljubavlju, nego upravo iz toga želi steći potpuni angažman u apostolatu. Ispunjenje Božjom ljubavlju treba nam dati posve živjeti za „djelo“ ‘koje će svijet uzdignuti Bogu’ (usporedi 3. + 4. redak). Tim i sličnim riječima rado opisuje naš utemeljitelj Schönstattsko djelo sa svojim poslanjem koje on smatra od Boga danim. Da, pomozi nam da potpuno živimo za to djelo, da se njegovo veliko poslanje ostvari! Cilj je da naš svijet, koji je tako često bezbožan i sekulariziran, bude ponovno uzdignut k Bogu (usporedi 4. redak). Ne samo pojedinac, ne, cijeli svijet i sva stvorenja trebaju se pokrenuti i uzdignuti k Bogu.

Daj nam da u određeni čas
sutra ustanemo svježi i zdravi
potpuno spremni za rad pravi
posvećujući Tebi vrijeme i snage.

Sljedeća zamolba gleda unaprijed na nadolazeći dan u znanju da su odmor i zdravlje Božji darovi. Ustajanje se treba dogoditi „u određeni čas“ (2. redak). Iza toga nalazi se iskustvo da je pametno navečer utvrditi i odlučiti kada ćemo sutra ustati, a ne to prepustiti ‘odolijevanju poplunu’.

Nadalje, već navečer trebali bismo moliti da „potpuno spremni za rad pravi posvećujemo Tebi vrijeme i snage.“ Poput Marije trebamo svoje snage i vrijeme podariti i posvetiti Bogu. Od nje želimo učiti živjeti kao prava djeca Božja.

Izvor: Peter Wolf, Gebetsschule ‘Himmelwärts’, s. 323.-325.

Aktualno i važno

Prinesite svoj doprinos i potrebe našoj Majci. Preuzmite važne objave i poticaje. Pogledajte važne datume i događaje.