DOGAĐANJA NA SVETIŠTU MAJKE NOVOG SAVEZA U IVANOVCIMA za razdoblje od 1. do 3. mjeseca 2024.

DOGAĐANJA NA SVETIŠTU MAJKE NOVOG SAVEZA U IVANOVCIMA za razdoblje od 1. do 3. mjeseca 2024.

 

DOGAĐANJA NA SVETIŠTU MAJKE NOVOG SAVEZA U IVANOVCIMA za razdoblje od 1. do 3. mjeseca 2024.

Siječanj

Dan saveza proslavljen je s Lokalnom zajednicom iz Đakova 17. siječnja. U 18,00 sati započelo je slavlje sv. mise koju je predvodio vlč. Ivan Zimmerman, a potom izmolili Slavlje saveza i sudjelovali u klanjanju. Prekrasno je kada slavimo „posvetni“ dan u zajedništvu s drugom lokalnom zajednicom, jer se osjeća veća pripadnost prema Hrvatskoj schönstattskoj obitelji.

U siječnju smo započeli pripreme za sklapanje Saveza ljubavi. Pouke su zadnju srijedu u mjesecu, a iza toga sudjelujemo na ustaljenom klanjanju za suradnike koje vodi vlč. Robert Almaši.

Veljača

U veljači smo imali radost da na drugi susret pripreme kandidata za sklapanje Saveza ljubavi predavanje održi sr. Ramona, koja je progovorila o Savezu ljubavi i milosnom kapitalu. Proslavljajući Dan saveza u mjesecu veljači, vlč. Robert Almaši nas je u svojoj homiliji uveo u korizmu potičući na promjenu života rekavši: „Sveto pismo nas poziva na obraćenje i svetost. Potrebno je vidjeti istinu o sebi, vidjeti gdje griješimo, iz tame ući u svjetlost. Zato trebamo prestati biti opsjednuti sami sobom, nepravdama, križevima, jer to nas vodi u samosažaljenje“. Spomenuo je knjigu Pape Franje „Zabranjeno kukanje“. Potrebno je vidjeti tuđe rane, biti hrabar, nadići svoje vlastite potrebe. Ne zatvarati se u svoj uski svijet. Treba ići ususret drugome iskazujući ljubav, živjeti za druge, ali to umara i košta. Evanđeoska ljubav Mateja carinika iz evanđelja dana, poziva također na promjenu života. Mi Isusa susrećemo u sv. pričesti i klanjanju. I nas Isus poziva: „Idi za mnom“. Svojim poticajima župnik je pomogao otkriti što je potrebno kako bi moglo doći do istinske promjene u našim životima kroz 40 dana korizme. Hvala mu!

Koncem veljače posjetila nas je sestra Ramona Schneider. Na Svetištu je imala lijep susret s bračnim parovima i mladima. Hvala joj za sav trud i nastojanja oko naše duhovne izgradnje.

Lokalna zajednica Josipovac je 5. ožujka organizirala umjesto križnog puta korizmeni koncert KUD-a Josipovac. Prije koncerta, u 18,30 sati vlč. Danijel Tigandžin, župnik župe Veliškovci imao je sv. misu. U homiliji, razlamao je Božju riječ govoreći o Božjem milosrđu i opraštanju. Poticao je na opraštanje, jer ako ne opraštam, trpjet ću. Bog je tako stvorio svijet da ćemo biti sretni samo ako opraštamo. Bog nam daje dar opraštanja. Opraštanjem darujemo slobodu. Pozvao je na odreknuće od neopraštanja i bivanje u stanju milosrđa spram sebe i drugih. Ukoliko smo tako hrabri, darujmo oprost svojoj braći i sestrama, zaključio je župnik. Zatim su nas KUD-ovci svojim korizmenim napjevima duboko uveli u muku Isusovu i u supatništvo Marijino. Hvala im na pobožnom pjevanju.

Utorkom i petkom lijepo je vidjeti naš križni put oko kaleža iza Svetišta i ljude koji ga obilaze i mole. Svaka postaja je obasjana, tako da je uvečer je najsnažnije razmatrati muku našega Spasitelja. Mislimo i molimo za cijelu HŠO kako smo obećali.

Ožujak

Pater Christoph je došao 18. ožujka kada smo proslavili Dan saveza koje je organizirala Lokalna zajednica iz Ladimirevaca. Od 19. do 23. 03. održao je pater duhovne vježbe pod nazivom „Moje srce – Tvoje Svetište“. Svaki dan je bila prilika za sv. ispovijed u 17,00 sati. U 17,30 smo molili krunicu, a utorak i petak križni put. U 18,00 sati svaki dan je pater vodio sv. misu, zatim nagovor i klanjanje. Na susrete su dolazili članovi lokalnih zajednica osječkog područja, a jedan dan iz Đakova i Ivankova. U svojim duhovnim vježbama pater je naglasio da je sada, nakon završetka izgradnje Svetišta došlo vrijeme da obratimo pažnju i uložimo trud na Svetištu vlastitoga srca: „Ništa bez tebe – ništa bez nas“. Pred nama je obnoviti duh Akcije Hodočasničke Gospe i okruniti našu Majku Triput Divnu. Ponudit ćemo našoj Kraljici svoj samoodgoj i samoposvećenje.

U petak, 22. ožujka 2024., uvečer, nakon programa, pater Christoph je blagoslovio sliku Milosrdnog Isusa – poklon obitelji Pandurić iz Zelčina. Slika će biti postavljena u hol Hodočasničkog doma. Od Velikoga petka molit ćemo devetnicu do Nedjelje Božanskog Milosrđa. Slika se zaista lijepo uklapa u cijelu koncepciju Svetišta. Pater Christoph je rekao: „Milosrđe se najviše očituje na križu, križnom putu i u euharistiji. U simbolu Boga Oca je Otac Milosrđa, na oltaru je Križ jedinstva – to je izraz Isusovog milosrđa kad nam je dao svoju Majku. Naše šestogodišnje geslo „Jedno srce u Ocu, nas povezuje, jer imamo istog Oca.

U subotu, 24. ožujka 2024. u 10,00 sati, pater je proslavio sv. misu u zajedništvu s domaćim suradnicima, nakon koje smo posjetili posljednje počivalište našeg pok. sakristana Josipa Srakića gdje smo izmolili krunicu milosrđa i zapalili svijeće. Hvala patru za sav trud oko naše duhovne izgradnje i međusobnog povezivanja.

Maja Stanić

Aktualno i važno

Pogledajte važne datume i događaje. Prinesite svoj doprinos i potrebe našoj Majci. Preuzmite važne objave i poticaje. Neka i u vaš dom dođe Gospina slika.