DOGAĐAJI NA SVETIŠTU U IVANOVCIMA

DOGAĐAJI NA SVETIŠTU U IVANOVCIMA

 

Početkom mjeseca travnja 2024. nastavili smo započetu devetnicu Božjem milosrđu kod slike Milosrdnog Isusa u holu Hodočasničkog doma Svetišta Majke Novoga Saveza u Ivanovcima te ju završili u nedjelju Božanskoga milosrđa.

Dan Saveza ljubavi 18. travnja 2024. proslavili smo u organizaciji Lokalne zajednice Marjanci, a započeli molitvom krunice i nastavili misom koju je predslavio njihov župnik vlč. Marin Putilin, koji je u svojoj homiliji istaknuo koliko je Bogu važna svaka „ovčica“ iz njegovog stada te da smo pozvani djelovati vođeni Duhom Svetim. Naveo je kako Majka Triput Divna kao naša zagovornica ima veliku ulogu u tom posredstvu kako bi naše srce bivalo sve čišće. Mijenjajući sebe mijenjamo druge. Zbor Majke Triput Divne iz Josipovca uveličao je slavlje svojom pjesmom. Završili smo u radosnom zajedništvu paljenjem ceduljica „milosnog kapitala“.

Godišnjim hodočašćem slavonskih majki najboljoj i najljepšoj Majci Triput Divnoj, započeli smo najljepši mjesec svibanj. Majčin dan smo proslavili 4. svibnja pod nazivom „Dostojanstvo koje zrači“. Sestra Mariana Herman svojim je predavanjem o dostojanstvu žene po uzoru na nebesku Majku probudila čežnju da težimo u svom životu biti što sličnije Mariji i po Savezu ljubavi zračimo dostojanstvo. 

Na blagdan Presvetog Trojstva, dana 26. svibnja, naše Svetište je prvi puta posjetio zadarski nadbiskup u miru mons. Želimir Puljić u pratnji tajnika Đakovačko-osječke nadbiskupije vlč. Nikole Klemena. Kao hodočasnici pomolili su se Majci Novoga Saveza, potom se mons. Puljić upisao u knjigu dojmova i uputio domaćim schönstattovcima pobudnu riječ. Rekao je da mu je poznat naš pokret, koji u okviru Katoličke crkve ima svoju zadaću i karizmu. Majka Triput Divna u slici Hodočasničke Gospe hodočasti u obitelji i djeluje kako bi oživjela kućnu crkvu okupljajući njene članove na zajedničku molitvu. I to je jako dobro. Zatim je rekao da i u njegovoj Dubrovačkoj, a sada Zadarskoj nadbiskupiji postoje također krugovi Akcije Hodočasničke Gospe. Kada nas ovako iznenade visoki autoriteti Crkve, doživljavamo ohrabrenje na svom duhovnom putu. Ponovo uvidjevši smisao i ljepotu ove duhovnosti, suradnici Svetišta bili su radosni. Hvala našim dragim hodočasničkim pastirima na ovom “slučajnom” susretu!

Na Tijelovo, dana 30. svibnja, imali smo cijelo popodne tiho klanjanje pred euharistijskim Isusom. Hvala Isusu što nam se darovao i s nama ostaje u maloj bijeloj hostiji „u sve dane do svršetka svijeta“.

Članovi priključne rute Ivanovci – Đakovo 10. Zavjetnog hodočašća Marijanskog zavjeta imali su 12. lipnja u 7:00 sati svetu misu u Svetištu, a vodio je vlč. Robert Almaši, župnik Župe Harkanovci. Nakon toga krenuli su pješice kako bi izvršili svoj zavjet za Domovinu. Hvala im na lijepom poticaju da se isplati učiniti malo žrtve.

Dana 16. lipnja 2024., nakon posjete župi Harkanovci, članovi župnog zbora Župe BD Marije Pomoćnice (Knežija) iz Zagreba sa voditeljicom zbora Ksenijom Sanković i župnikom don Petrom Belinom, posjetili su naše Svetište. Prvi puta su se upoznavali sa schönsttskom duhovnošću.

Dana 18. lipnja proslavili smo Dan saveza. Lokalna zajednica Bizovac organizirala je Slavlje saveza. Svetu misu je slavio vlč. Mato Matasović, župnik župe Sv. Mateja iz Bizovca, koji je u svojoj homiliji istaknuo kako je Marija duboko kontemplativna duša, uronjena u tajnu spasenja i predana Gospodinu, istovremeno i aktivna duša, otvorena radu, ljudima, spremna pomoći, podsjećajući nas na izbor životnog uzora.

Sljedeći dan hodočastila je Lokalna zajednica iz Đakova. Imali su svoj mjesečni susret ovdje u Svetištu. Svetu misu predvodio je vlč. Ivan Zimmerman iz Osijeka.

Posjetio nas je pater Christoph od 24. do 30. lipnja 2024. godine. Svetu misu slavio je na Svetištu u večernjim satima. Ponudio nam je ispovijed/razgovor od 17:00 sati, a sat vremena kasnije slavili smo misu i klanjanje. Na blagdan sv. Petra i Pavla pater je imao misu u 10 sati. Zahvaljujemo našem dragom patru Christophu na duhovnom vodstvu i svim poticajima. Shvaćamo koliko nas nebeska Majka voli i treba, radujući se svakom svom članu, pozivajući nas u svoju školu odgoja. Želi nas postaviti kao pokretače razumijevanja između braće i sestara. Želi da budemo vjesnici radosti u našim obiteljima, susjedstvu i lokalnoj zajednici, stoga je molimo da nas vodi u tom duhu kako bi bili njeni apostoli.

Maja Stanić

Aktualno i važno

Pogledajte važne datume i događaje. Prinesite svoj doprinos i potrebe našoj Majci. Preuzmite važne objave i poticaje. Neka i u vaš dom dođe Gospina slika.