Dani s Majkom, Kraljicom, Pobjednicom i Hodočasnicom o 8. obljetnici posvete svetišta Kraljice srca

Dani s Majkom, Kraljicom, Pobjednicom i Hodočasnicom o 8. obljetnici posvete svetišta Kraljice srca

 

23. kolovoza okupili smo se na prvi dan trodnevnice uoči proslave 8. godišnjice posvete svetišta Kraljice srca. Nije to bio jedini događaj kojeg smo smjeli slaviti. Centralno slavlje bilo je slavlje Mlade Mise šenštatskog patra o. Przemeka Skapskog, Poljaka.

Naše Prvo nacionalno svetište u Maloj Subotici – svetište Kraljice srca bilo je posljednjih dana okruženo srcima ljudi koja su došla ispuniti svoju čežnju. Još su nam svježe čežnje i ispunjenja.
23. kolovoza okupili smo se na prvi dan trodnevnice uoči proslave 8. godišnjice posvete svetišta Kraljice srca. Nije to bio jedini događaj kojeg smo smjeli slaviti. Centralno slavlje bilo je slavlje Mlade Mise šenštatskog patra o. Przemeka Skapskog, Poljaka.

Pater Przemek zaređen je prije tri mjeseca za svećenika u Poljskoj gdje je slavio svoju Mladu Misu, ali je htio i s nama u Hrvatskoj proslaviti svoju „hrvatsku“ Mladu Misu. Na taj događaj pripremali smo se trodnevnicom. Svaki dan bio je isti duhovni program u predvečerje: ponuda sakramenta pomirenja, molitva sv. krunice, sv. Misa i zajedničko euharistijsko klanjanje. Sv. Mise predslavio je p. Przemek Skapski, a propovijedao je p. Christoph Horn.

U svojim propovijedima p. Christoph vodio nas je k našoj Kraljici, Majci i Učiteljici. Prvi dan smo pokušali upoznati Marijino srce, srce Kraljice u kojem smijemo naći svoj zavičaj. Drugi dan smo gledali na vlastita srca i na koji način ih mudra Majka i Učiteljica može uz našu suradnju odgajati. Pater Christoph je naglasio da za odgoj vlastitog srca nije potrebno ni posebno mjesto, ni posebno vrijeme: uvijek i na svakom mjestu je prigoda za rad na vlastitom srcu u povezanosti s Marijom. Svako ljudsko srce ima u sebi tamne sjene koje Majka i Učiteljica želi ukloniti.

No, na poseban način, Majka baš u Svetištu želi oblikovati naša srca. Za to djelovanje Majke postoje posebni uvjeti, a to su: svakodnevni kontakt s Njom, povjerenje u Nju te posvemašnje predanje vlastitog srca Majci i Kraljici. Trećeg dana p. Christoph je u nagovoru posvijestio da iz naših života često nestaje radost baš kao što je to bila opasnost na svadbi u Kani Galilejskoj: da Marija nije intervenirala kod Isusa, radost mladenaca bila bi u pitanju i opasnosti. Izvor nedostatka radosti je u našim podijeljenim srcima koja Marija može iscijeliti jer je njeno srce cjelovito. Marija želi posredovati i za naše životne brige kod svog Sina. Ona ima osjećaja za nas i naše brige.

…26. kolovoza: Vječna čežnja svijeta

Subotnje jutro osvanulo je bez ijednog oblačka, nagoviještalo je topao dan. Posebno svjetlo mamilo je hodočasnike – nevidljivo, a snažno: svjetlo Srca Božjeg Sina, ta vječna čežnja svijeta. Pater Przemek Skapski izabrao je ovo geslo za svoje svećeničko poslanje.  Duboko svjestan da je nemirno ljudsko srce sve dok ne smiri svoju čežnju u Bogu, krenuo je putem svećeništva.

Ujutro u 8 sati p. Christoph pozdravio je okupljene suradnike u svetištu i spomenutim mladomisničkim geslom dao je poticaj suradnicima za dan koji je trebalo izdržati. Naglasio je da je u Srcu Isusovom i Srce Marijino, a mi svi smo nastanjeni u tim Srcima. Važno je to imati na umu dok cijeli dan pružamo usluge onima koji se dolaze okrijepiti na ovim Srcima.

Oko tisuću okupljenih hodočasnika stopilo se u jednu molitvu, u Misnu žrtvu mladomisnika. U 10.45 započeo je p. Przemek Misno slavlje na otvorenom, nakon duhovnog programa.

Lijepo je bilo vidjeti mladomisnika okruženog hrvatskom braćom svećenicima (njih petnaestak i jedan trajni đakon) kako mole s nama i za nas. Pjevane dijelove sv. Mise ukrasio je zbor zajednice Totus tuus. Nadahnute riječi homilije uputio je p. Christoph. Istaknuo je da svećenički poziv nije zarađen posebnim osobinama, nego je posebni milosni dar osobi kojoj Bog želi darovati taj dar. Propovjednik je poželio mladomisniku da bude svjedok Božje blizine i ljubavi. Bog se želi preko svećenika smilovati svome narodu. Bog ima srce koje je ispunjeno velikom ljubavlju prema svakom čovjeku. Isus, Božji Sin, dobio je ljudsko srce od svoje Majke Marije. On je pohađao školu odgoja kod svoje Majke koja je u njemu razvijala pažljivo Srce prema Ocu i milosrdno srce prema braći. To je Srce koje se za nas potpuno predaje. Mladomisnik je za nas osobiti glasnik Božjeg Milosrđa jer dolazi iz Poljske, pozvan u ovom modernom vremenu svoga bližnjega hrabriti, tješiti, oslobađati grijeha i hraniti euharistijom.

Propovjednik je mladomisniku posebno na srce stavio osobni kontakt sa živim Bogom kako bi na tom izvoru dobivao snagu za svoj život i djelovanje. Podsjetio je sve nas na evanđeosku sliku Trsa i loze gdje Isus govori kako bez Njega ne možemo NIŠTA učiniti. Na kraju propovijedi p. Christoph je obećao našu molitvu mladomisniku rekavši da je svećenički život onoliko plodan koliko je natopljen molitvom i žrtvama vjernika. Propovijed je završio ovim riječima: „Neka te prati Marija – Kraljica svećenika i Kraljica srca svojom majčinskom brigom i ljubavlju. Amen“.

Na kraju svete Mise mladomisnik je izrekao svoje zahvale p. Christophu i sudionicima slavlja, bilo onima u pripremama ili onima tijekom samoga slavlja istaknuvši da se ovdje osjeća kao kod kuće.

Nakon svete Mise mladomisnik je dijelio pojedinačni mladomisnički blagoslov. Okupljeni hodočasnici nakon svete Mise imali su priliku za okrijepu i međusobno druženje do 14.30. U popodnevnom programu bila su iznesena svjedočanstva o djelovanju Gospe Hodočasnice te Slavlje saveza. Tijekom slavlja saveza p. Przemek je dao svjedočanstvo svog duhovnog poziva pozvavši mlade da u svom životu donesu odluku. Život pruža puno mogućnosti, a budući da ne možemo sve ostvariti, potrebno je izabrati jednu mogućnost. U jednoj mogućnosti čovjek može ostvariti svoj život ako se potpuno preda toj mogućnosti.  Za p. Przemeka presudan je bio jedan razgovor sa šenštatskim patrom nakon mature. Završivši razgovor s patrom, osjetio je čežnju postati svećenikom. Do svećeništva je od tog razgovora prošlo 12 godina formacije. Na kraju svjedočanstva p. Przemek je još jednom poručio mladima: „Ne budite poput mačke koja sjedi na ogradi i ne odlučuje se sići ni lijevo, ni desno.“

Nakon euharistijskog klanjanja, p. Christoph je blagoslovio Hodočasnička svetišta koja putuju Sjevernom i Zapadnom Hrvatskom te priobaljem. Gospu Hodočasnicu ispratili smo na put u domove pjevajući: „O Marijo, s tobom na putu, na cestama našeg života, Hodočasnice donosiš nam Krista, svjetlo svijeta!“

Rastali smo se s čežnjom doći ponovo na milosno mjesto Kraljice srca.

Izvijestila: B. Horvat

 

Fotogalerija