Bogatstvo klanjanja – Susret suradnika i vodiča u Maloj Subotici

Bogatstvo klanjanja – Susret suradnika i vodiča u Maloj Subotici

 

Dana 7. veljače 2019. sestra Ramona održala je u Svetištu susret suradnika i vodiča. Bilježili smo skoro punih 10 godina rada i djelovanja. Susret je započeo klanjanjem pred Presvetim, uz izrazito bogato osmišljeno oblikovanje. Bilo je baš neuobičajeno i bogato.

Nakon sata provedenog u samom Svetištu pred Presvetim, preselili smo u dvoranu gdje nam je sestra Ramona, preko projektora, prezentirala što znači klanjanje u pravom i širem smislu riječi. Ovdje su primjeri natuknica.

Klanjanje u pravom smislu znači:

  • Gledati Boga i dopustiti mu da me On gleda. Svaki kutak svoje duše stavljam pred Božje oči, ne treba puno riječi, niti metoda.
  • Trojedinom Bogu iskazati čast; priznati Boga u Njegovoj veličini koji nas štiti i može nešto učiniti za nas.
  • Biti u tišini uz Boga, predati mu samog sebe da nas vodi u budućnost.
  • Reći Bogu DA kao Marija. U Bogu tražimo svoj krajnji oslonac kao Marija.
  • Klanjanje nije pasivno, ono je često čisti odgoj i mijenja.

Klanjanje u širem smislu

Klanjati se Bogu ne možemo samo tijekom euharistijskog klanjanja kao Bogu oltara, već također i kao Bogu srca. Klanjamo se Bogu u vlastitom srcu i u svakom čovjeku kojeg susrećemo jer smo svi, već po krštenju, postali crkva Presvetog Trojstva. Tako se ponašao naš otac Kentenich i to na način da je prema ljudima prilazio s velikim strahopoštovanjem. Svi smo mi, zapravo, živa pokaznica.

Klanjamo se Bogu također i kao Bogu života. U svemu što se događa, očitova se Božja volja. Naše DA Božjim željama je čak i najvažniji oblik klanjanja.

Ovim smo predavanjem opet naučili nešto novo, a na samom smo kraju iznenadili sestru Ramonu znakom zahvale, odnosno tortom za njezin 25-godišnji požrtvovni rad u sestrinstvu Schönstatta, za sav trud koji je davala za duhovni rast suradnika i vodiča.

Poželjeli smo joj i dalje mladenačko srce i djetinje povjerenje jer to dvoje ne poznaje granice na našem zajedničkom životnom putu.

Slađana Crkvenčić