Bliskost s Kristom svagdanjeg sveca

Bliskost s Kristom svagdanjeg sveca

 

Ovaj duhovni poticaj kao i sve ostale duhovne poticaje možete pročitati na našoj schönstattskoj web stranici u rubrici U školi oca Kentenicha, kliknite OVDJE.

Bliskost s Kristom svagdanjeg sveca

“Ja sam Put, Istina i Život (Iv 14,6), kaže Spasitelj za sebe. “Nitko ne dolazi k Ocu osim po meni” (Iv 14,6). – “Ja sam Put”. On nije samo vodič na putu, ne, On sam je Put. “Ja sam Istina”. On sam je Istina, a ne samo vodič ka istini. “Ja sam Život”. Ne samo da sam vodič u život, sam ja sam Život. Vidite, mi ne dolazimo drukčije do trojedinog Boga, osim kroz intimno zajedništvo sa Spasiteljem. (…)

Stoga u svim situacijama našeg duhovnog života, pa i kad stojimo pred trojedinim, duhovnim Bogom, moramo održavati vezu s Kristom, Bogočovjekom.

Da, možemo reći da je Bogočovjek uvijek u središtu borbe i nastojanja (…) svagdanjeg sveca. On je središte njegovih misli, njegova srca i njegova života.

1. Krist je u središtu njegovih misli

Bogočovjek je velika misao svagdanjeg sveca. Vjerojatno zato taj svetac voli pretraživati Sveto pismo, bilo da ga ima pred sobom u nekom izdanju Biblije ili pak u liturgiji; jer je u središtu Svetoga pisma uvijek iznimno velika osobnost Bogočovjeka.

Kad je ljubav prema Bogočovjeku narasla ,  za svagdanjeg sveca se samo po sebi razumije da kad god ispruži ruku za kakvom krepošću, prvo traži poveznicu koja vodi do osobe Bogočovjeka. On želi znati kako je Bogočovjek prakticirao tu krepost.        

Krist je misao njegova života. Sve je vezano za Njega i spojeno s Njim. Čak i ako čita druge knjige i spise, s vremenom će shvatiti riječi koje je sveti Bernard jednom napisao: “Jesum quaerere in libris!” Potražite Isusa u knjigama. Njega, Bogočovjeka, posvuda tražimo. Tako i duša koja je okovana za Njega. Ona je vincta Christi, Kristova zatočenica. Tako i treba biti.

Ako je svagdanja svetost potpuno marijanska, onda je sve povezano i spojeno s osobom drage Majke Božje. I Ona  nas svojim stavom i svojom povezanošću želi voditi Kristu, Bogočovjeku.

“Ja sam Put, Istina i Život.” Krist je put, a ne bilo koji čovjek. Sigurno, imamo ljude kao odraz, ali oni sve više moraju ustupati mjesto izvornoj slici.

Na temelju Kristovih odraza sigurno bih mogao doći do stvarne izvorne slike. To je sve ispravno i dobro. Ali u konačnici izvorna slika mora stajati sve više i više na istaknut način, a to je Krist, Bogočovjek. A u Kristu Bogočovjeku sve više vidimo lice duhovnog Boga. Tad opet imamo cijelo Trojstvo pred sobom.

2. Ako je Krist središte naših misli, On mora postati i središte naših srdaca

Sva naša sposobnost da ljubimo mora biti vezana za Njega. Ono što smo rekli o duhovnom, živom Bogu, treba primijeniti na osobu Bogočovjeka. Njemu dakle mora pripadati moja sinovska ljubav, moja bračna ljubav, moja sestrinska ljubav i moja majčinska ljubav. Eno ga u izvanrednoj veličini. On je središte moga srca i potpuno sam mu posvećen. (…) Ne bi li ljubav prema Kristu trebala biti obilježje moje osobne borbe, želje i stremljenja?

A tek kad iz života Spasitelja povučeš poveznice u Njegov emocionalni život: Što je učinio iz svog ljudskog obličja da mi pokaže svoju ljubav?

Sveti Toma je to na svoj način sažeo ovako: On, Verbum Divinum, postao je čovjekom. Postao je naš suputnik, poprimio je ljudsku narav.

Ono što je u tome veliko i uzvišeno, jest da je on preuzeo moju bijednu narav i kroz moju povezanost s Njim postajat ću sve više i više dio Njegove preobražene naravi. On želi nositi ljudsko lice kroz cijelu vječnost.

On također želi postati moja hrana. Tu možete vidjeti svu veličinu Njegove ljubavi. Tako me voli, tako je vezan za mene. On je isto tako postao mojom otkupninom svojom smrću za moju dušu, a u vječnosti želi jednom biti moja velika nagrada. Zar ne vidimo ovdje ljubav Bogočovjeka? Inače smo navikli ovako karakterizirati postaje Njegove ljubavi: jaslice, križ, oltar. Sve je to u redu. No, kad bismo barem malo osjetili da nas sve to i vuče k Njemu!

On mora postati velika ljubav naše ljubavi, velika ljubav našeg srca, On i nitko drugi. “Nemoj imati drugih bogova uz mene” (Izl 20,3).

Sve drugo samo treba i samo želi biti odraz Njegove ljubavi ili putokaz ka Njegovoj ljubavi. To je naša veličina: Krist – središte naše misli, našega srca.

3. On je i središte našeg života

Hodamo ruku pod ruku jedno uz drugo.

On je središte našega života. U svim, bilo velikim ili malim pitanjima orijentiramo se prema Njegovu životu. Čak i ako pred sobom imamo Majku Božju kao odraz Njegova života, znamo da je Ona u konačnici Njegovo žensko utjelovljenje. Tada znamo kako otprilike izgleda ljubav prema Kristu, privrženost Kristu, bliskost s Kristom svagdanjeg sveca.

J. Kentenich, 4.- 11.3.1933. Duhovne vježbe za Marijine sestre iz Schönstatta
Objavljeno u Krist moj život – odabrani tekstovi za Kristovu godinu 1997. – Naklada Patris   

Aktualno i važno

Pogledajte važne datume i događaje. Prinesite svoj doprinos i potrebe našoj Majci. Preuzmite važne objave i poticaje. Neka i u vaš dom dođe Gospina slika.