Blagoslov i polaganje kamena temeljca za drugo Schönstattsko svetište u Hrvatskoj

Blagoslov i polaganje kamena temeljca za drugo Schönstattsko svetište u Hrvatskoj

 

Blagoslov i polaganje kamena temeljca za drugo Schönstattsko svetište u Hrvatskoj


Osunčana s neba, Euharistijom radosna i svečana, procesijom raspjevana,  30. rujna 2017. blagoslovom temeljnog kamena započela je gradnja drugog Hrvatskog schönstattskog svetišta u Ivanovcima. 


IVANOVCI – U 103. godini osnutka Schönstatta i 49. godini nakon smrti njegova oca i utemeljitelja p. Josepha Kentenicha, 30. rujna 2017. godine Hrvatska schönstattska obitelj, sjedinjena u Savezu ljubavi sa Schönstattskom obitelji diljem svijeta, a pod geslom „Jedno srce u Ocu!“ postavila je kamen temeljac za drugo Hrvatsko schönstattsko svetište na području filijalne crkve sv. Ivana Kapistrana u Ivanovcima, Župa Snježne Gospe, Harkanovci.

Nakon bogatog programa, svečano Misno slavlje predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup u miru, domaći sin, mons. Marin Srakić te je blagoslovio gradilište i kamen temeljac budućega svetišta. Uz nadbiskupa, u koncelebraciji je bio domaći župnik Josip Martinović, dekan Valpovačkog dekanata Franjo Bodonji te svećenici dekanata, vlč. Tomislav Ćorluka, predsjednik Glavnog vodstva Hrvatske schönstatske obitelji, p. Christoph Horn, duhovni asistent ovog pokreta u Hrvatskoj te svećenici aktivni u Pokretu.

Prisutni su bili Marijini štovatelji, njih oko 2000, iz cijele istočne Hrvatske, sjeverne Bosne te Vojvodine koji u svoje domove primaju Hodočasničku Gospu. Također su stigli hodočasnici iz Zagreba, Međimurja i ostalih dijelova Hrvatske na svečanost polaganja kamena temeljca. Misno slavlje pjesmom je animirao Zbor Majke Triput Divne iz Josipovca te Zbor Župe iz Harkanovaca, a Misna čitanja čitali su predstavnici srijemskih i međimurskih lokalnih zajednica Hrvatske schönstattske obitelji. Nazočili su i predstavnici Grada Valpova i Osječko-baranjske županije.

Domaći župnik Martinović u svom pozdravnom govoru uputio je srdačnu dobrodošlicu svima prisutnima te istaknuo kako je gradnja ovoga svetišta, nakon sedam godina priprema, veliki događaj za cijelu Slavoniju, Baranju i Srijem, pa i šire, Vojvodinu i Bosnu. Zahvaljujući Ocu Nebeskom za Isusa Krista, Duha Svetoga po kojemu se događaju dobra kojih smo dionici, domaći župnik posebno je zahvalio za Isusovu Majku koja će se „na osobiti način nastaniti kao Majka Hodočasnica, ona koja nas želi pohađati i odgajati u svojoj školi, kako u našim obiteljima, tako osobito na ovom mjestu, gdje ćemo blagosloviti i položiti kamen temeljac za buduće svetište, komu se osobito radujemo kao njezina djeca i kao članovi velike Hrvatske schönstattske obitelji.“

Homilija nadbiskupa Srakića

Nadbiskup Marin na početku svoje homilije istaknuo je kako je gradnja Svetišta Majke Triput Divne u Ivanovcima prema odluci schönstattskog vodstva i schönstattskog bratstva izraz velikog povjerenja prema selu, župi, kraju, pa i nadbiskupiji, ali i obveza. „Prije dvije godine rekao sam da schönstattski pokret u sklopu marijanske pobožnosti nije ništa praznovjerno, nego pobožnost koja je iznikla prije stotinjak godina i koja se praktično uklapa u suvremeni kršćanski i ljudski život. Ni za marijansku pobožnost ovoga sela, ove župe i ovoga kraja, pa ni šire ne bi trebala biti ništa novo. Jer hrvatski narod je marijanski narod i vjernici ovoga kraja, a time i sela Ivanovci, pratili su i slijedili pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji opće Crkve i Crkve u našem hrvatskom narodu“, naglasio je podsjećajući na brojna marijanska hodočašća i devetnice tijekom povijesti u ovome kraju, a za vremena kada se hodočastiti nije smjelo.

Nadbiskup je naglasio da je „govor o Mariji uvijek govor vjere“ te je prisutne zapitao o položaju što ga Blažena Djevica Marija ima u njihovoj osobnoj vjeri. Podsjetio je da Schönstattska pobožnost i pokret prema zamisli o. Kentenicha počiva na tri stupa – ljubav prema Blaženoj Djevici Mariji, osobno posvećenje i apostolsko zalaganje. „Schönstattski pokret sa svojom duhovnošću želi pomoći sazrijevanje kršćanske ličnosti, on pomaže da vjernici doista budu klanjaoci u duhu i istini, Onome koji je izabrao Mariju da bude hram Božjemu Sinu.

Taj pokret se zalaže da Marijin život za sve nas, i za one u obitelji i one koji to nisu, bude škola, u kojoj se odgajaju ne samo djeca i mladi, nego i starije generacije“, uputio je đakovačko-osječki nadbiskup naglašavajući kako je schönstattska duhovnost bitno obilježena vjerom u Božju Providnost u svagdašnjem životu, a Marija, žena koja je bliska Bogu i narodu, ima središnju ulogu.

„Da označe kako je Marija blizu čovjeku, članovi Schönstatskog pokreta primaju u svoje obitelji lik Majke Triput Divne, kao što su to činile i obitelji ovih sela prije četrdesetak godina. Danas su takve obitelji rijetke… Članovi schönstatskog pokreta Mariju zazivaju kao majku i odgojiteljicu svih kršćana, napose članova schönstatske obitelji. U schönstattskom pokretu, apostolatu i duhovnosti središnje mjesto zauzima briga za obitelj. Vi koji ste inzistirali da se ovdje gradi svetište morate poraditi na tome da ovo doista bude prilika razmišljati o obitelji“, rekao je nadbiskup Marin i nastavio: „Danas ćemo blagosloviti i položiti kamen temeljac svetišta u čast Majke Triput Divne. Taj kamen je znak Krista koji je ugaoni kamen našega života, kapelica je znak Marije koja je znak Božje slave, a mi budimo pravi klanjaoci. Naglašavajući da „ova generacija podiže svetište Mariji na dar, ne na odar! mons. Srakić potaknuo je da se u širenje Schönstattske pobožnosti, gradnje svetišta, te življenja svetišta u svojoj nutrini, uključe napose domaći vjernici i cijeli ovaj kraj.

Blagoslov gradilišta i kamena temeljca

Po završetku Mise svi vjernici u procesiji su se uputili prema gradilištu hvaleći i slaveći Gospodina i Blaženu Djevicu Mariju pjesmom. Temeljni kamen u koji su stavljene brojne molitve hodočasnika, povelju za buduće svetište te darove koje je s. Ramona Schneider donijela iz Prasvetišta u Schönstattu (svijeće, komadi građevinskog materijala te djelić drveta sa stabla uz Prasvetište) ponijeli su hodočasnici, predstavnici lokalnih zajednica iz Slavonskog Broda, Vinkovaca i Osijeka. Nadbiskup Srakić blagoslovio je gradilište i temeljni kamen, a potom je vlč. Tomislav Ćorluka pročitao Povelju.

P. Christoph Horn uveo je u obnovu Saveza ljubavi rekavši: „Draga Majko Triput Divna, Kraljice i Pobjednice Schonstattska, ti si nas izabrala kao utemeljitelje ovoga svetišta. Cijelim srcem potrudit ćemo se tebi ovdje pripremiti lijepo mjesto, Schönstatt. Potruditi ćemo se pripremiti lijepo mjesto i u svetištu vlastitoga srca. Ovu godinu pred nama, do posvete svetišta – 15. rujna 2018. godine, želimo iskoristiti za osobno posvećenje, želimo raditi na sebi uz tvoju pomoć. Smiješ oblikovati naše srce, koristiti nas kao svoje vjerne i hrabre apostole, svaki dan biti s nama, a mi zajedno s tobom. Želimo da ovo bude milosno i hodočasničko mjesto, stoga se danas iznova stavljamo tebi na raspolaganje, tebi se predajemo i posvećujemo.“ Uslijedila je zajednička obnova Saveza, ugrađivanje povelje i stavljanje prvog betona. Mons. Srakić udijelio je blagoslov prisutnima, a potom je Zbor Majke Triput Divne i pjevači KUD-a Šokadija uz sudjelovanje vjernika otpjevao državnu himnu i pjesmu O divna Djevice. Prigodni darovi uručeni su mons. Marinu Srakiću, p. Christophu Hornu te s. Ramoni Schneider, a za sve hodočasnike domaćini su pripremili večeru pa je ovaj važan dan za Ivanovce i cijelu Istočnu Slavoniju zaokružen druženjem za bogatim stolom.

Prijepodnevni program

Svečani program započeo je u 10 sati. Prisutni su se prisjetili početaka, kada se, prije 20 godina, započela širiti marijanska duhovnost iz Schönstatta na prostorima ondašnje Đakovačke i Srijemskoj biskupije. Mons. Ivan Šešo tada je rekao: Schönstatt je najpraktičnija duhovnost Katoličke Crkve. Jutarnji program vodila je Mira Šimić, voditeljica Slavonske regije, a popodnevni Slaven Školka. Sve slike Hodočasničke Gospe blagoslovio je p. Christoph Horn. Poslije ručka održan je pretprogram pod naslovom U poslanju za Svetište. Nazočnim su se obratili: gradonačelnik Valpova Matko Šutalo, domaći župnik Martinović, s. Ramona Schneider iz Schönstatta, Mirjana Neralić iz Zagreba, Ivana Mikac-Dodlek iz Male Subotice, a zatim je uslijedio poticajni nagovor p. Christopha Horna. Kulturni program dobrodošlice održali su članovi i članice KUD-a Šokadija iz Ivanovaca. Mira Šimić i Dubravka Brekalo-Tomić iz Zagreba pročitale su Povelju osnutka pod nazivom Put do Svetišta. Prisutni su bili i Eva i Erich Berger iz Beča, voditelji Schönstattskog pokreta u Austriji. Svojim dolaskom, potporu gradnji svetišta dao je i Goran Ivanović dožupan Osječko-baranjske županije.

Za sve hodočasnike, domaćini su pripremili i darovali večeru, kako bi se važan dan za Ivanovce i cijelu Istočnu Slavoniju zaokružio druženjem za bogatim stolom. Domaćini su  tako za svoj najvažniji zadatak, pripremu i organizaciju cjelodnevnog boravka za više  stotina  hodočasnika, zavrijedili najbolju ocjenu prema riječima bračnog para Eve i Ericha Berger iz Beča. Oni su ustvrdili: „Ovo je bila odlična organizacija i prekrasan događaj!“

Domaćini su svoj zadatak obavili besprijekorno. Svi pogledi usmjereni su prema budućnosti.  Za godinu dana, točnije,  15. rujna 2018. predviđena je posveta Svetišta.

S. Školka/M. Kuveždanin

Aktualno i važno

Prinesite svoj doprinos i potrebe našoj Majci. Preuzmite važne objave i poticaje. Pogledajte važne datume i događaje.