Bacite udice (mreže)

Bacite udice (mreže)

 

Kada budemo zagovorom naše Triput Divne Majke isprosili milost, tada će milost naše misijske obuzetosti biti i milost nepokolebljive vjere u Providnost. Vjera u poslanje i vjera u Providnost –to moraju biti glavni stupovi našeg sveukupnog razmišljanja; na to mora u stanovito vrijeme biti usmjeren čitav naš život.

U školi oca Kentenich …

učimo i poučavamo.

Otac Kentenich – Čitanje

 Bacite udice (mreže)

Ja sam poslan, mi smo poslani, obitelj je poslana! Moglo bi nam se predbaciti, učinili smo tako mnogo vike oko našeg poslanja. Što ćemo na to odgovoriti? Nisu li se i proroci i apostoli pozivali uvijek nanovo na svoje poslanje? Mi sami neka se čudimo našem poslanju i pitamo slično Majku Božju: „Kako će se to dogoditi?“ „I razmišljala je kakav bi to bio pozdrav.“ I mi se želimo s vremena na vrijeme zapitati i: „Kako bi to bilo moguće da ovakva mala obitelj dobije takvu misiju? A ja da sa svojim slabostima i bijedama budem uvučen u ovu veliku struju poslanja. To bi me moglo stajati unutarnjih borbi, tako mnogo da bih prorocima mogao ponavljati : „Ne mogu ja to, tako sam trom i težak, tako neupotrjebljiv. “Neka se osjećamo slabi i beskorisni, neka to uvijek nanovo ponavljamo Majci Božjoj, ali smo usprkos tome uvjereni o našem odabiranju. U javnosti  neka stojimo u nepokolebljivoj vjeri u poslanje: „Ja sam poslan.“ I kada smo međusobno, trebamo i želimo se takoreći potopiti u ovom svetom osjećaju misije. Ne bismo li danas morali svi biti poput Ivana? Jedan drugome uvijek nanovo dovikivati: „Gospodin je!“

Osjećamo kako smo u dubini duše potreseni kada spoznajemo da nas je Gospodin izabrao za ovakvu duboko zahvaćenu apostolsku službu. Gospodin nas zove, mi trebamo baciti mreže. „Kako je mene Otac poslao, tako i ja šaljem vas!“ A mi, mi ćemo naredbu poslanja prihvatiti u dubokoj poniznosti i zahvalnosti.

Pogledamo li danas unazad, nećemo vidjeti Božje crte samo u osobnom životu već u sveukupnom događanju naše obiteljske povijesti.(…) Uvijek ovo moramo zadržati pred očima: tako kao što se sve pokreće u uobičajenom redu milosti u našoj obitelji, tako i naše poslanje. Stoga ne smijemo očekivati da će neki neuobičajeni zov odozgo doprijeti u naše uho, već uvijek nanovo moramo pred očima imati povijest naše obitelji.(…)

…jer povijesni događaji su slova koja je napisao živi Bog, koja bi danas ili sutra trebala biti pravilno pročitana i razumljiva!

Tako s pouzdanjem vjerujemo da mreža koju smo uzeli u ruke po Gospodnjem nalogu treba sada biti odnesena na pučinu i bačena. Bacit ćemo je i na otvoreno more. More je uzburkano, valovi nabujali. I-Bogu hvala-dok druge zajednice tu i tamo još razmišljaju što bi trebale, mi ne stojimo prema van zatvoreni, ne samo opremljeni organizacijskom mrežom koja se na odgovarajući način uklapa u  organizam obitelji, župe i biskupije i čitave Crkve, već smo prije svega opremljeni ovom nepokolebljivom vjerom u poslanje s misijskom obuzetošću kakvu su imali apostoli.

Nakon što su cijelu noć radili i ništa nisu uhvatili, dolazi stranac. Uz to pripada i vjerovanje na dotični poziv ponovno baciti mreže. Sada smo mi ti ribari, mi s našim bijedama, slabostima i ići ćemo usprkos svemu misijskom obuzetošću van na pučinu. A kada budemo zagovorom naše Triput Divne Majke isprosili milost, tada će milost naše misijske obuzetosti biti i milost nepokolebljive vjere u Providnost. Vjera u poslanje i vjera u Providnost –to moraju biti glavni stupovi našeg sveukupnog razmišljanja; na to mora u stanovito vrijeme biti usmjeren čitav naš život.

(Iz: J.Kentenich Završno predavanje susreta Liga majki 31. 12. 1945. u Peter Wolfu, Njegovo poslanje naša misija)

Koraci za osobno vrednovanje
Koja rečenica, koji odlomak mi posebno govori?
Što mi kaže za moje „ovdje i sada“?
Koji poticaj ću ponijeti sa sobom u sljedeće dane?

Koraci za vrednovanje u skupinama
1. Tekst po odlomcima redom glasno pročitati.
2. Tišina u kojoj svaka/svaki može tekst osobno pročitati.
Riječi ili rečenice, koje nam spontano govore, potcrtati.
3. Pročitati naglas potcrtana mjesta.
Jedni drugima reći: Što mi je u toj rečenici/riječi važno?
4. Razmjena mišljenja / Pogled na današnju situaciju: Što ću ponijeti sa sobom kao poticaj?

Aktualno i važno

Pogledajte važne datume i događaje. Prinesite svoj doprinos i potrebe našoj Majci. Preuzmite važne objave i poticaje. Neka i u vaš dom dođe Gospina slika.