Apostolsko vrijeme – Apostolska škola J. Kentenicha

Apostolsko vrijeme – Apostolska škola J. Kentenicha

 

Ovaj duhovni poticaj kao i sve ostale duhovne poticaje možete pročitati na našoj schönstattskoj web stranici u rubrici U školi oca Kentenicha, kliknite OVDJE.


Apostolsko vrijeme – Apostolska škola J. Kentenicha

„Ovo samoposvećenje tražim od vas“

Mi … ćemo se pobrinuti da ničega ne nedostaje. … To posvećenje će našu nebesku Majku nježno uvjeriti da se nastani kod nas.

Povelja osnutka

***

Bilo je to početkom 1914. godine, kad se Josef Engling udružio s jednim prijateljem. Odllučili su, svake godine sami sebe podsjećati da želimo postati sveci novog vremena. Tu je već začetak nove zajednice.

Iz: Dorothea Schlickmann, Odlučujuće godine: Pater Josef Kentenich – od svećeničke posvete do utemeljenja Schönstatta, S. 168

***

Ako obitelj ne stvara takve ljude, čemu onda Schönstatt? Schönstatt ili postoji uz ozbiljnu težnju za svetošću – ili propada. Druga hodočasnička mjesta postoje bez toga. Schönstatt opstaje ili pada s ljudima, koji uistinu teže za svetošću i tu težnju za svetošću povezuju s našim svetištem.

Iz: J. Kentenich, predavanje na Božićnom seminaru, Schönstatt 28.12.1933, u: Peter Wolf (Hrsg.), Njegovo poslanje naša misija, odabrani tekstovi p. Josefa Kentenicha, S. 65ff.

***

Jao nama, ako bismo bili površni, ako bi članovi obitelji postali Božji brbljavci, a ne Božji nositelji. Moramo se boriti za istinsku svetost.

11.8.1935.

***

Masovnih organizacija danas ima u izobilju; one su potrebne u našem demokratskom vremenu, već i zbog učinkovitog utjecaja na javno mnijenje; no, prebrzo će nestati u pijesku ako ciljani, filigranski rad ne bude stalno vodio računa o njihovim religiozno-moralnim obilježjima.

Ovdje se želimo i moramo ugraditi, ako polažemo pravo na postojanje i hoćemo prosvijetljeno sudjelovati u rješavanju zadaća našeg vremena. Filigranski, sitni vez duše, to je naša slava, naša veličina! …

(Jedan nuncij je rekao:) „Danas trebamo novu psihologiju, novu pedagogiju; starom više ne možemo doprijeti do današnjeg čovjeka, jer je prošao unutarnju preobrazbu osobnosti, koju si crkveni krugovi ne mogu predočiti. Veliki kongresi, koje god naravi bili, ne bi ga se dojmili; smatra ih fasadom, dijelom manevara obmane. Danas su najvažnije odgojne zajednice, koje po novim metodama nastoje obuhvatiti, produhoviti i u borbu povesti manje krugove“.

Iz: P. Josef Kentenich, Životna tajna Schönstatta, 1. dio: Duh i oblik

Aktualno i važno

Pogledajte važne datume i događaje. Prinesite svoj doprinos i potrebe našoj Majci. Preuzmite važne objave i poticaje. Neka i u vaš dom dođe Gospina slika.