20. SIJEČNJA 1942.– DAN UNUTARNJE SLOBODE

20. SIJEČNJA 1942.– DAN UNUTARNJE SLOBODE

 

Naš utemeljitelj, pater J. Kentenich, bio je 1941./42. već više mjeseci u zatvoru u Koblenzu. Prijetnja da ga odvedu u koncentracijski logor bila je sve veća… Kao uvjet odlaska u logor bio je medicinski pregled da se utvrdi sposobnost za logor.

Liječnik ga je samo površno pregledao i smatrao ga sposobnim za logor. Nato su Marijine sestre sve pokušavale da ga ipak spase. Molile su liječnika da ga još jednom temeljito pregleda jer je pater Kentenich imao slaba pluća. Liječnik je pristao pod uvjetom da se pater Kentenich sam javi do 20. 1. 1942. u 17 sati.

Nastala je velika borba u srcu patra Kentenicha: prihvatiti tu mogućnost ili se predati Božjoj volji? 20. siječnja za vrijeme svete mise dolazi mu jasnoća u srce kao odgovor: neću se truditi da se (možda) spasim, nego stavljam sve u Očeve ruke. I nije pošao liječniku na pregled.

Pater Kentenich je vidio da je schönstattskom djelu najviše potreban duh istinske osobne slobode i taj duh je htio osigurati u svima koji će ga slijediti. Učinio je veliku žrtvu kao zalog unutarnje slobode svih nas koji smo na istom putu kao on. “Moja tjelesna nesloboda je sredstvo za rast vaše unutarnje slobode kao djece Božje, a vaša težnja za potpunim predanjem Božjoj volji je otkupnina za moje oslobođenje.“ (J. K.)

20. siječnja 1942. je dan dobroga pastira koji se žrtvuje. Poslijedica njegove žrtve je ta što je pater Kentenich morao više od tri godine živjeti u koncentracijskom logoru u Dachauu. Preuzeo je tu žrtvu na sebe za sve svoje drage iz ljubavi prema Mariji, a po primjeru Gospodina Isusa.

Isus Krist nas oslobađa od svih krivih navezanosti i želi da budemo slobodni za svako dobro djelo, za svetu volju nebeskog Oca s velikim povjerenjem u njegovu Providnost i Marijin zagovor.

Kasnije je pater Kentenich puno puta o tome govorio kako je datum 20. siječnja 1942. važan događaj za cijelu schönstattsku budućnost, za cijelu Obitelj.

I mi možemo ovih dana više razmišljati o tome jesmo li slobodni ljudi i gdje nam treba oslobođenje. Pater Kentenich nam je dao primjer, nebeski Otac nam uvijek dolazi u susret, samo je na nama da mu se bacimo u naručje.

Ovu godišnjicu možemo proslaviti duhovno i, ako je moguće, zajedno s drugim članovima. Možemo čitati o tom danu u biografiji oca Kentenicha, kako se sve to dogodilo prije 82. godine.

Ovog 20. siječnja (2024.) želim da vam bude dan velikih milosti i trajno prisutan u srcu duh unutarnje slobode.

R. I.

Aktualno i važno

Pogledajte važne datume i događaje. Prinesite svoj doprinos i potrebe našoj Majci. Preuzmite važne objave i poticaje. Neka i u vaš dom dođe Gospina slika.