Život oko Svetišta u Maloj Subotici

Život oko Svetišta u Maloj Subotici

 

PROČITAJTE: Posjet šenštatskih patera – Susret sa sestrom Ramonom – Radovi oko Svetišta – Hodočasnici iz Poljske – 104. godišnjica Saveza ljubavi – Posjet Hrvata iz Austrije – Dan osnutka i 100. obljetnica smrti Josefa Englinga

Nakon hodočašća u Ivanovcima posjetili su nas dvojica šenštatskih patera, pater José Luis Zabala iz Čilea i pater Deogratias Theodor iz Burundije koji su u ponedjeljak služili sv. Misu u Svetištu te se nakon kratkog druženja vratili svojoj zajednici.

Susret sa sestrom Ramonom

Dana 30. rujna 2018. sestra Ramona i nekoliko bračnih parova organizirali su nedjeljno druženje na našem Svetištu. Svetu Misu za obitelji vodio je velečasni Leonardo Šardi. Nakon sv. Mise obitelji su same pripremile jelo i roštilj na terenu kraj hodočasničkog doma. Nakon ručka i odmora, sestra Ramona je pripremila materijale kojima su bračni parovi sami izrađivali svoje krunice i molitvu krunice s meditacijom i razmatranjem.

Dana 4. listopada 2018. u našem smo Svetištu molitvom i klanjanjem, koje je oblikovala naša sestra Ramona, obilježili 100. godišnjicu smrti Josefa Englinga. Tijekom cijeliog tjedna sestra Ramona je bila u našem Svetištu i održala niz susreta i predavanja za naše članove.

Tada nas je posjetila i jedna mlada članica iz Njemačke koja pripada grani djevojaka. Ona se zove Lena i ispričala nam je kako je ona upoznala Šenštat. Uvijek nas takvi događaji, ali i svjedočanstva, razvesele jer je sve to poticaj i ohrabrenje za naš osobni život i rad u našem pokretu.

Radovi oko Svetišta

Ovaj mjesec smo imali jesensku sadnju cvijeća. Ovim putem zahvaljujemo svim vrijednim rukama koje brinu za cvijeće, kako unutar kapelice, tako i za cijelo vanjsko uređenje!

Hodočasnici iz Poljske

Dana 6. listopada 2018. posjetio nas je pater Przemek sa svojim hodočasnicima iz Poljske. Vraćali se se s hodočašća u Međugorju i napravili su pauzu upravo u našem Svetištu. Pater Przemek je za njih slavio sv. Misu.

104. godišnjica Saveza ljubavi

Dana 18. listopada 2018. proslavili smo Slavlje Saveza i 104. godišnjicu Saveza ljubavi sa zajednicom iz Belice i Gardinovca, a posebnost je bila što je s njima bio i njihov župnik Stjepan Šoštarić. Vel. Šoštarić svake godine u mjesecu posvećenom Mariji, svibnju i listopadu, dolazi sa svojom zajednicom i slave s nama Slavlje Saveza. Toga smo dana slavili i Luku Evanđelistu. Vel. Šoštarić dao nam je i malo dublji uvid u život Luke Evanđelista i poticaj da se i mi ohrabrimo na djelo svjedočenja života s Kristom, a sve da se proslavi Nebeski Otac ovdje na zemlji. Toga smo dana slušali u Božjoj Riječi kako je Luka je bio najvjerniji pratitelj Sv. Pavla. Pratio je Sv. Pavla i bilježio sve što je Pavao pripovijedao. Luka je od svih evanđelista najviše ulazio u život Majke Marije te se u njegovim djelima Marija najviše spominje.

Također smo čuli koliko smo mi zapravo blagoslovljeni jer imamo Svetište, imamo Majku Mariju, imamo svećenika koji nas može saslušati i kod kojeg dolazimo na sv. ispovijed. Koliko to olakšava naše duše, a kako je teško onima koji to nemaju… Nakon sv. Mise gđa Biserka Horvat podijelila nam je ceduljice s tekstom iz Povelje osnutka. Svatko je izvukao jednu ceduljicu s vjerom kako je upravo taj tekst ono što mi Majka Božja želi reći u ovo današnje vrijeme za moj osobni život. Zatim je uslijedilo zajedničko Slavlje Saveza i klanjanje pred Presvetim. Druženje smo nastavili u dvorani gdje su nas zajednice iz Gardinovca i Belice počastile ukusnim kolačima.

Posjet Hrvata iz Austrije

U subotu, 20. listopada 2018., posjetili su nas Hrvati koji žive u Austriji, u mjestu Linz, Wels i okolica. Putovali su jednim autobusom. U 15 sati okupili su se u našoj dvorani hodočasničkog doma gdje je pater Christoph održao predavanje i uvodio ih u bit Akcije Hodočasničke Gospe i u duh naše duhovnosti. Nakon predavanja je ponudio sv. ispovijed u našem Svetištu, a hodočasnici su zajedno izmolili i molitvu krunice. U 18 sati je održana sv. Misa. U nagovoru pater Christoph ulazio je u život i djelo o. Kentenicha podsjećajući nas iznova kako križ i temeljni nedostatak kojeg možda imamo ili doživimo u našim životima, ne mora označavati kraj, već to može biti početak da se Bog proslavi u našim životima. Otac Kentenich, milošću Božjom, postao je svima otac uskprkos tome što nije cijeli svoj život imao zemaljskog oca kraj sebe.

Nakon sv. Mise nastavili smo druženje u našem hodočasničkom domu. Lijepo je što Marija poziva hodočasnike i iz drugih zemalja, a oni su hodočasnici koji se tek upoznaju s šenštatskom duhovnošću.

Dan osnutka i 100. obljetnica smrti Josefa Englinga

U nedjelju, 21.10.2018., proslavili smo i s hodočasnicima iz Sisačke biskupije i Zagreba dan osnutka Šenštata, 100. obljetnicu smrti Josefa Englinga, dan hodočašća. Nedjelja je bila doista milosna i puna blagoslova. U 15 sati pater Christoph Horn služio je sv. Misu, a u nagovoru nas je upoznavao sa životom tog mladog i najvjernijeg učenika Josefa Englinga. Slušajući o njegovom životu i koliko je on bio otvoren za ideju koju je otac Kentenich stavio na srce tim mladim studentima, dobili smo poticaje kako i mi možemo po uzoru na Josefa Englinga živjeti naš Savez ljubavi, kako mi osobno možemo utjecati na rast i razvoj našeg pokreta, kako se smijemo predati našoj Mariji da nas Ona vodi i odgaja. Učili smo kako je Josef Engling uvijek sebe stavljao u zadnji plan, a kada je trebalo obavljati teške zadatke, posebno na fronti, tada je bio među prvim dragovoljcima. Radije je on na sebe stavljao teže poslove kako bi drugima olakšavao. Bio je svijetli primjer kako živjeti svetost svakodnevice.

Jedno svjedočanstvo: toga dana, prije same sv. Mise, nazvala nas je voditeljica iz Zagreba i informirala nas je kako je nažalost na putu do Male Subotice autobus u kvaru. Molili smo se da se kvar ipak ukloni i da dođu, međutim ipak smo započeli sv. Misu bez njih, a pater Christoph je zamolio Josefa Englinga da pomogne! Nakon što smo završili slavljenje sv. Mise i Slavlje Saveza, dobili smo poziv kako su hodočasnici ipak dobili zamjenski autobus i da su na putu za Malu Suboticu. Pater Christoph je za njih služio još jednu sv. Misu. Tijekom sv. Mise dvije žene su sklopile i Savez ljubavi.

Ivana Mikac Dodlek