Trodnevnica i proslava 108. godišnjice ređenja našeg osnivača oca Josipa Kentenicha u Ivanovcima

Trodnevnica i proslava 108. godišnjice ređenja našeg osnivača oca Josipa Kentenicha u Ivanovcima

 

Prvog dana trodnevice uoči 108. godišnjice ređenja oca Kentenicha, 5. srpnja 2018. godine, na proputovanju Hrvatskom posjetili su nas u Ivanovcima, mjestu budućeg Gospinog svetišta, njemački hodočasnici – svećenici iz Instituta schönstattskih svećenika (Pfarrer Christian Löhr, Franz Ramstetter, Michael Maas i Bernhard Pawelzik).

Trodnevnica i proslava 108. godišnjice ređenja

    našeg osnivača oca Josipa Kentenicha u Ivanovcima

Prvog dana trodnevice uoči 108. godišnjice ređenja oca Kentenicha, 5. srpnja 2018. godine, na proputovanju Hrvatskom posjetili su nas u Ivanovcima, mjestu budućeg Gospinog svetišta, njemački hodočasnici – svećenici iz Instituta schönstattskih svećenika (Pfarrer Christian Löhr, Franz Ramstetter, Michael Maas i Bernhard Pawelzik).

Susret je započeo misnim slavljem u crkvi sv. Ivana Kapistrana. Koncelebriranu sv. Misu, predvodio je svećenik Pfarrer Christian Löhr uz sudjelovanje domaćeg župnika Josipa Martinovića, te ostale trojice njemačkih svećenika. Svetu Misu su služili na latinskom jeziku, uz sudjelovanje puka na hrvatskom jeziku. Nikoga od prisutnih nisu ostavili ravnodušnima. Iz njihovih pogleda zračila je toplina, razdraganost i jednostavnost. U komunikaciji se očitovala neposrednost.

Poseban dojam ostavile su duboke riječi predvoditelja sv. Misnog slavlja o veličini i značaju Triput Divne Majke i Isusa u našim životima, o ovom Svetištu koje se gradi i koje će na 50. obljetnicu smrti oca Kentenicha biti posvećeno, iz kojeg će poteći obilje milosti. Osobito dojmljiva, bila je molitva vjernika u koju su se, na prijedlog predvoditelja, uključili i vjernici sa svojim osobnim nakanama.

Ovom uzvišenom dojmu svečanog Misnog slavlja pridonijelo je, s posebnom ljepotom tonova, anđeosko pjevanje njemačkih svećenika.

Poslije sv. Mise svi smo zajedno s hodočasnicima iz Njemačke, domaćim župnikom i sestrom Marinkom, prevoditeljicom iz Valpova, posjetili mjesto budućeg Svetišta MTD te molitvom i pjesmom pozdravili našu  Majčicu.

Bio je to doista lijep uvod u proslavu godišnjice ređenja oca Josepha Kentenicha.

8. srpnja smo se sabrali u zajedništvu s domaćinima i lokalnim zajednicama Schönstattskog pokreta iz obližnjih mjesta, oko naše Majke Triput Divne u crkvi sv. Ivana Kapistrana, da zajedno s ocem Kentenichom proslavimo njegovu 108. godišnjicu ređenja.

Riječ proroka Izaije: „Gospodin me pozvao od krila majčina …sakrio me u sjenu ruke svoje, od mene je oštru načinio strijelu, rekao mi je: Ti si sluga moj, u tebi ću se proslaviti.“

Taj poziv, tu radost i žrtvu-biti Božji sluga, prihvatio je mladi redovnik Josip Kentenich ušavši u Sveti svećenički red 8. srpnja 1910. g. u Limburgu.

Pola sata prije sv. Mise imali smo kratko izlaganje o životu i radu oca Kentenicha, Božjeg pastira i utemeljitelja Schönstattskog pokreta, u Savezu s Triput Divnom Majkom.

Otac Kentenich je u svom životu nebrojeno puta darovao svoj svećenički /očinski/ blagoslov, cijelim zajednicama i pojedincima. Dao ga je pokaznicom ili rukom. U svakom slučaju temelj njegovog djelovanja bila je riječ iz Sv. Pisma:„I sam ćeš biti blagoslov!“ Tako postajemo darom, postajemo poklonom za ljude oko nas, darom za svijet i crkvu. Otac Kentenich je bio sličan Mariji koja je oblikovala njegov životni put: ponizan, uslužan, jednostavan, skroman.

Sv. Misu započeli smo marijanskom pjesmom u izvođenju zbora mladih pod vodstvom Magdalene Stanić iz Ivanovaca. Na samom početku Mise, vlč. Martinović se osvrnuo na životno djelo i poslanje oca Kentenicha, kao rijetkog svećenika i dušobrižnika koji se posvetio služenju Bogu i čovjeku, čvrsto vezan za Majku Božju, velikom vizionaru i proroku o budućnosti Crkve i društva! Mi članovi Schöntattskog pokreta iz Josipovca, rado dolazimo slušati Božju riječ koju nam prenosi vlč. Martinović.

U evanđelju po Marku, govori se o Isusu kao nepriznatom proroku u svome zavičaju, te kako je Bog po malenima i neznatnima učinio velika djela za ljudsko spasenje.

Neizmjerno smo zahvalni vlč. Martinoviću što je u svoju župu 2009. g. primio prvu sliku Hodočasničke Gospe Majke Triput Divne i tako otvorio put, da se Gospa ovdje trajno nastani.

Poslije svete Mise imali smo klanjanje s izlaganjem Presvetog, uz pjesmu “Odzivam se Isuse”. molitvom i pjesmom, molili smo Isusa Velikog Svećenika, kao dobrog Pastira da nam pošalje odane i hrabre svećenike za naše Schönstattsko poslanje: Daj da tvoja Majka, odgoji mladiće i djevojke iz našeg naroda, da imaju isti žar i zanos, baš kao što ga je imao tvoj sluga, otac Kentenich, da  nastave njegovo poslanje, tamo gdje je on stao.

„Krist jednom stade na žalu, tražeć ljude za velika djela, da love srca božanskom riječi”, bila je pjesma koju smo pjevali tijekom cijelog klanjanja. Pjevali smo je svi od srca, s nadom i pouzdanjem u MTD da će uslišiti naše molitve i vapaje. U godini smo oca Kentenicha!

Po završetku klanjanja primili smo svećenički blagoslov i razišli se mirna i vedra duha.

JEDNO SRCE U OCU!

Priredila: Marija Račić

Izvijestile: Štefanija Klasić i Anica Salajić

Aktualno i važno