Slaviti Boga na Koševu

Slaviti Boga na Koševu

 

Slaviti Boga na Koševu, 6. lipnja 2015., bila je velika milost. Zahvalna sam Bogu na tome!

papa

Mjesecima smo se pripremali za taj povijesni događaj. Iz Mostara smo krenuli u pet ujutro. S radošću i uzbuđenjem iščekivali smo dolazak Sv. Oca. Na jednom mjestu toliko mnoštvo ljudi, svi u jednom duhu. Nevjerojatan prizor! Veličanstveno!

Sv. Otac došao je moliti i potaknuti nas na mir. Došao je u zemlju koja je duboko ranjena i podijeljena. Najviše mi se urezao u sjećanje Papin prst koji je pokazao svima nama, a posebno vladajućima: NIKAD VIŠE RATA! Za mir ste odgovorni…, uživajmo u bogatstvu različitosti. Jednostavno shvatite da bez zajedništva, ljubavi, solidarnosti, dijaloga i jednakopravnosti nema, ne možemo jedni bez drugih.

Usred ove ratne klime, poput sunčeve zrake koja prodire kroz oblake odzvanja Isusova riječ u Evanđelju: “Blago mirotvorcima”(Mt 5.9)
Poziv je ovo uvijek aktualan koji vrijedi za svaki naraštaj. Stvarati mir je umijeće koje zahtijeva strpljivost, iskustvo i postojanost. Blaženi su oni koji siju mir svojim svagdanjim radom u gestama služenja, bratstva, dijaloga i milosrđa… Bog sije mir uvijek i posvuda u punini vremena, poslao je u svijet svojega Sina da imamo mir! Stvarati mir je posao koji se neumorno ostvaruje svakog dana, korak po korak.

Mir Vama!, tako je glasilo geslo ovog susreta. Mir je Božji dar, Božji plan za čovječanstvo.

Sveti Pavao nam je pokazao osjećaje potrebne za stvaranje mira: “Zaodjenite se u milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost, strpljivost te podnosite jedni druge praštajući si, ako tko ima protiv koga kakvu pritužbu! Kao što je Gospodin vama oprostio, tako i vi praštajte drugima!”
To su osjećaji koji nam pomažu da ondje gdje živimo postanemo umjetnici u stvaranju mira. No, ne zavaravajmo se da ovo ovisi samo o nama. Mir je dar Božji!

Samo Krist svojim Duhom može utisnuti u naša srca i tijelo ove osjećaje i učiniti nas istinskim oruđem svojega mira. Sveti Otac jednostavno fascinira jednostavnošću, skromnošću i blagošću. Prilazi svakome ljudski, daje nadu i suosjeća sa svima. Ima srce za svakoga…
Biti u njegovoj blizini i slušati ga neopisiv je osjećaj… Svojim riječima i stavom daje nadu i potiče na ono veliko, lijepo i plemenito. Papa Franjo ima veliko srce i ljubavi za sve ljude. Želim da ovaj pohod pape Franje probudi u svima nama ljubav i mir. Ostavio nam je snažne poruke od kojih možemo i trebamo živjeti.
Božji blagoslov za sve vas!

Zdenka Golemac

Povratak

Aktualno i važno