Ređenje patra Pšemeka Skapskog

Ređenje patra Pšemeka Skapskog

 

 

Želim sa svima vama podijeliti dojmove sa svećeničkog  ređenja našeg dragog p. Pšemeka Skapskog iz Poljske, gdje smo milošću Božjom smjeli prisustvovati moja obitelj i ja.

Neki smo ga imali milost upoznati i osobno obzirom da je p. Pšemek već nekoliko puta bio u Hrvatskoj te proveo mjesec dana uz naše Svetište u Maloj Subotici radi učenja hrvatskog jezika.

20. svibnja o.g. u Poljskoj, u njegovoj rodnoj župi Duha Svetoga u Sopotu, p. Pšemek Skapski zaređen je za svećenika po rukama njihovog biskupa Zbigniewa Zielinskog.

Kao smjernice za svećeničko poslanje propovjednik  je istaknuo tri glavne točke na kojima bi se trebao temeljiti njegov daljni svećenički život:

  1. BITI ČOVJEK – prije svega biti čovjek, biti osoba koja je svima dostupna, posebno onima najpotrebnijima.  Ljudskost se danas posebno traži od sviju kršćana: da budemo ljudi koji imaju razumijevanja jedni za druge, da suosjećamo s ljudskom patnjom, da ne okrećemo glavu od čovjeka koji je u potrebi. Asociralo me ovo rečeno na riječi svetog oca pape Franje koji toliko često naglašava da budemo ljudi, da se odnosimo jedni prema drugima onako kako bismo mi željeli da se drugi odnose prema nama.
  2. DUHOVNOST – voditi jedan intezivan duhovan život. Biti duhovan čovjek, ali ne samo u riječima već i u djelima. Svojim primjerom vlastitog života pokazivati da živi ono što propovijeda.
  3. RAZLUČIVANJE DUHOVA – vrlo bitna točka u svakom vremenu, tako i u današnjem kada smo okruženi različitim duhovima, posebno duhom svijeta i ovozemaljskog života. Stoga je važno paziti i boriti se, razlučivati  duhove: koji duh djeluje u kome i na taj način se i ophoditi s njim.

Sveta Mlada Misa bila je dirljiva i nadamo se kako ćemo dobiti tekst propovijedi s mlade mise i moći ga objaviti jer je propovijed imala duboku poruku. Propovijedao je p. Arkadiusz Sosna. Slavlje ređenja i Mlade Mise uveličalo je mnoštvo vjernika i u oba događaja koncelebriralo je tridesetak svećenika. Atmosfera je bila milosna i obilovala blagoslovima koje rado ovim putem prosljeđujem svima vama!

Sve vas, mi koji smo bili prisutni na tim milosnim događajima, nosili smo u svojim srcima, molili za vas, posebno za budućnost našeg Svetiša i za budućnost novog Svetišta u dragoj nam Slavoniji.

Ovim putem želim se zahvaliti i p. Romualdu Kszuku i p. Arkadiusz Sosni koji su pratili p. Pšemeka Skapskog na putu njegovog duhovnog izrastanja! Hvala i za njihove prijevode tijekom slavlja! Također posebna zahvala našem p. Christophu koji je cijelo vrijeme brižno s nama dijelio sve ove milosne darove koje smo smjeli primate tih dana. Hvala svima koji su nas na tom hodočašću pratili svojim molitvama. Hvala i p. Pšemeku na gostoprimstvu i na njegovom vremenu i gostoljubivosti!

Najveća hvala našoj Kraljici Srca i Trojedinom Bogu što nas toliko ljube i što nas daruju takvim darovima!

Još jednom, primite puno Božjeg blagoslova sa slavlja sakrementa svetoga reda i Mlade mise, te svih Svetišta koja smo na tom hodočašću pohodili (Svetište Milosrdnog Isusa – Krakow, Wadowice – rodno mjesto sv. Ivana Pavla II, Poljskog nacionalnog Marijanskog Svetišta – Częstochowa).

Ovim putem vas pozivamo i na proslavu obljetnice posvete Prvog hrvatskog svetišta u Maloj Subotici 26. kolovoza o.g., kada će mladomisnik, p. Pšemek Skapski, slaviti svoju Mladu misu u Hrvatskoj i podijeliti svoj mladomisnički blagoslov. Dobro došli!

 

Izvijestila: Ivana Mikac Dodlek

 

Aktualno i važno