Proslava Majčinog dana u Maloj Subotici – 13. svibnja 2018.

Proslava Majčinog dana u Maloj Subotici – 13. svibnja 2018.

 

Proslava Majčinog dana u Maloj Subotici – 13. svibnja 2018.

Kao svake godine, pozvale smo i ove godine žene i majke na Majčin dan u naše Svetište u Malu Suboticu. Željele smo se ovog dana posebno povezati s našom Nebeskom Majkom i zahvaliti za svu njezinu majčinsku brigu i ljubav koju ona daruje svakom čovjeku. Okupljanje je počelo od 10 sati s mogućnošću osobne molitve u Svetištu. U dvorani je u 10:30 sati započeo uvod u dan kojeg je vodila Terezija Jeđut, voditeljica međimurske Lige žena i majki. Zahvalile smo našim zemaljskim majkama, pozdravile Mariju pjesmom Evo nas pred Tobom Marijo darujući našoj Majčici buket bijelih ruža. Posvetili smo Mariji sav naš život, ali i cijeli dan koji je bio pred nama moleći Posvetnu molitvu.

Molile smo zajedno i našu molitvu velike devetnice za posvetu našeg Drugog šenštatskog svetišta u Ivanovcima. Također smo se toga dana povezale i s našim duhovnim ocem i utemeljiteljem, ocem Kentenichom. Molili smo molitvu u godini o. Kentenicha i slušale smo divna svjedočanstva kako neke članice žive svoje svakodnevice u povezanosti s ocem Kentenichom. Dobile smo, primjerice, poticaj svaki dan započeti u razgovoru s našom Triput Divnom Majkom Šenštatskom i o. Kentenichom u Kućnom svetištu, zajedno s njime piti kavu i pogledati predhodni dan. „To Vam je meni najbolja kava i najljepše vrijeme kroz dan“, svjedočila je gđa. Vera Mikac.

Prema kraju uvoda, molitvom Duhu Svetome, pozvale smo Njegovo vodstvo i molile pomoć da nam Duh Sveti otvori srca za sve milosti i blagoslove koji su nam bili toga dana namijenjeni od Neba.

U 11 sati počelo je predavanje sestre Mariane s temom: Josef Engling – svjedok svetosti našega oca i utemeljitelja jer ove godine ne slavimo samo 50. godinu smrti oca Kentenicha, već i 100. obljetnicu smrti njegova duhovnog sina Josefa Englinga. On može biti za nas velik primjer jer u djetinjoj povezanosti s ocem Kentenichom postao suutemeljitelj Šentata i kamen temeljac za Svetište. Koliko je samo mladi Josef Engling imao otvoreno srce i uši za svaku ideju svog duhovnika! Bio je spreman na velike žrtve – toliko je ljubio Mariju i njezino djelo koje je moglo oživjeti po životu oca Kentenicha. Vjerujem kako su mnoge od nas bile dirnute kada smo slušale kako upravo mladi Josef Engling može otvoriti put za proglašenje blaženim oca Kentenicha. Njegov život donio nam je brojne plodove i blagoslove koje smijemo crpsti iz našeg Svetišta.

Svaka od nas dobila je pitanje kako možemo vlastitim životom doprinijeti da naš utemeljitelj doista bude proglašen blaženim prema primjeru života Josefa Englinga. To je pitanje u nama probudilo brojne poticaje. Na kraju predavanja dobile smo ceduljice na koje smo mogle upisati i svoje konkretne odluke i konkretne nakane.

Za vrijeme predavanja sestre Mariane, naša su djeca bila u maloj dvorani s gospođama Vesnom, Anitom i Sarom koje su zajedno  djecom izrađivale prigodne čestitke za svoje mame, ali i za našu Mariju.

U 11:45 sati, u procesiji s pjesmom Čuj nas Majko, krenule smo s djecom prema Svetištu. U Svetištu su djeca poklonila Mariji svoje darove – velika slika Triput Divne Majke, a ispod njezine slike, pod njezinim plaštem, nacrtani crteži njih samih – djeca se daju Mariji pod plašt. U Svetištu su također djeca otpjevala pjesmu Tko stvori ovu divnu zemlju. Djeca su na kraju podjelila čestitke, koje su sama izrađivala, svojim mamama, a majke, koje su došle bez svoje djece, također su primile mali znak pažnje i zahvale za njihovo majčinstvo i kao uspomenu na taj dan.

U 13:15 sati, poslije pauze, nastavile smo naš program u Hodočasničkom domu molitvom krunice. Molitvu krunice oblikovala je Liga žena i majki iz Zagreba pod vodstvom voditeljice Ivane Vukušić i njezine kćerke Dore koja nam je otpjevala pjesmu Gospe Fatimske s obzirom da je taj dan i bila Gospa Fatimska.

U 14 sati zajednica iz Sv. Ivana Zeline, sa svojom voditeljicom Zvjezdanom Pršec, oblikovala je cijelo euharistijsko klanjanje. Tu smo se mogle povezati s Marijinim sinom, Isusom Kristom, i Njemu u sakramentu euharistije zahvaliti za dar Majke. Također smo molile zajedno i za oca Kentenicha i njegovo proglašenje blaženim, za drugo Svetište kao i za sve naše članove i cijelu HŠO, a posebno za naše bolesnike i one u potrebama.

U 15 sati počela je sv. Misa koju je predvodio pater Christoph Horn. U nagovoru nam je dao dva primjera kako Marija mijenja i vodi naše živote, posebno kako nas vodi do svoga Sina i do Boga Oca. Tako smo slušali o životu oca Kentenicha, koji nikada nije upoznao svog zemaljskog oca, ali je uz pomoć Majke Božje SVIMA postao duhovni otac, te o životu naše preminule članice Mire Šokić, koja nakon upoznavanja našeg pokreta i naše Majke Triput Divne, poklanja svoje teške križeve i žrtve za djelovanje Nebeske Majke u našoj domovini.

Čudo se događa kada Marija ulazi u srce čovjeka. Ona tada zahvaća ne samo srce, nego Marija zahvaća cijeli život te osobe, Njegovu dušu, duh, razum, misli, riječi i djela.

Ovom prilikom želim se svima od srca zahvaliti za svaki doprinos naših žena i majki, za našu sestru Marianu i našega patra Christopha, a najveću zahvalu izražavam našoj Nebeskoj Majci koja se doista pobrinula što je cijeli dan bio pun blagoslova i milosti.

Ivana Mikac Dodlek