Proslava 9. obljetnice posvete našeg prvog schönstattskog Svetišta u Maloj Subotici – 25.08.2018.

Proslava 9. obljetnice posvete našeg prvog schönstattskog Svetišta u Maloj Subotici – 25.08.2018.

 

Proslava 9. obljetnice posvete našeg prvog schönstattskog Svetišta u Maloj Subotici – 25.08.2018.

Trodnevnica prije proslave

Priprema za proslavu je započela trodnevnicama. Svaki dan bila je sv. ispovijed, molitva krunice, sv. Misa s nagovorom i klanjanje.

Sva tri dana trodnevnice, pater Christoph Horn se izuzetno trudio približiti nam svoj nagovor kojeg ćemo dio slušati na dan posvete drugog Svetišta i kojeg ćemo moći čitati u njegovoj knjižici, čiji će primjerci biti podijeljeni u Ivanovcima 15.09.2018.

Nagovor je bio podijeljen u tri dijela, a započeo je jednim zvonom – zanimljivo, upravo je Međimurska zajednica odlučila pokloniti zvono za 2. Svetište u Ivanovcima. Priča je možda nekima i poznata; poznati umjetnik Ivan Meštrović i njegova prijateljica Marija Račić… Na mauzoleju kojeg je Ivan Meštrović izradio za svoju tragično preminulu prijateljicu stoji jedan natpis: „SAZNAJ TAJNU LJUBAVI, RIJEŠIT ĆEŠ TAJNU SMRTI I VJEROVATI DA JE ŽIVOT VJEČAN”.

Koja je tajna naša dva Svetišta? Koju karizmu imaju naša dva Svetišta?

Naučili smo ovih dana kako Schönstatt nije toliko u glavi koliko je u samom srcu! Bog je sve predivno vodio, od samog početka stvaranja Schönstatta u Hrvatskoj. Bog je cijeli naš pokret u Hrvatskoj vodio iz velike ljubavi prema nama i kada je tako divno vodio Dobri Bog Otac našu Schönstattsku obitelj, koliko nas tek onda osobno naš Otac vodi!? Tajna je u osobnoj povezanosti!

Proslava godišnjice

25.08.2018 – subota. Dan je započeo tmurnim oblacima. Suradnici su bili u neznatnom strahu hoće li vrijeme ostati barem donekle suho…?

I to smo na početku dana predali našoj Majci i Kraljici u našem Svetištu, u jutarnjem blagoslovu kojeg je pater Christoph molio za sve nas suradnike u Svetištu. Okrijepljeni i osnaženi zajedničkom molitvom i blagoslovom iz Svetišta, krenuli smo u zadnje pripreme toga dana.

U 11:00 je započela sv. Misa koju je vodio vel. Ivan Ravlić – voditelj lige svećenika u našem pokretu. Svećenici koji su koncelebrirali sv. Misi, bili su: Tomislav Ćorluka predsjednik HŠO, Josip Drvoderić župnik iz Goričana, Stjepan Šoštarić župnik iz Belice, Josip Horvat svećenik u miru, Pavao Markač župnik Sv. Marije, Damir Slamek župnik iz Orehovice i naš pater Christoph Horn.

Velečasni Ravlić dirnuo je sve prisutne svojim nagovorom, pri tome je osnovna misao bila Prečisto Srce Marijino, pitao je sve prisutne: „Kakvo je naše srce, od čega je naše srce…?“ Spomenuo je i krunjenje naše Marije kao Kraljice Srca – u propovijedi nas je pitao: „Tko je Kralj ili Kraljica mojeg vlastitog srca? Što ili tko u našim srcima kraljuje? Kada govorimo da smo kršćani, što zapravo pri tome mislimo i kako to svjedočimo?“ Citirat ću djelomično, vel.Ravlića:

„Naše srce čezne za onim što je najljepše, želi biti savršeno i najbolje, zato ne prestaje tražiti ljubav i sreću. Tražeći sreću, luta često bez cilja, dvoumi se između neba i zemlje, između Stvoritelja i stvorova. Slično je brodu bez kormilara, nikakve težnje na ovome svijetu ne mogu ga umiriti, zadovoljiti. Za njega na ovome svijetu nema stvorenja koje će ga udobrovoljiti. Samo ga Bog, njegov stvoritelj, koji je neizmjerna ljubav i sreća, može zasititi“.

I to je doživjela naša Nebeska Majka. Od kada je Nju Bog stvorio, u Njezino je srce usadio upravo tu čežnju – da srce čezne za svojim Stvoriteljem. Jer samo je u Njemu mir, samo je u Njemu ljubav, samo je u Njemu punina…“

To Marija želi darovati i našim srcima – slobodu za Boga. Da naša srca postanu slobodna za Stvoritelja i za Njegovu Svetu volju. Marija iz našeg Svetišta želi postati našom Kraljicom Srca – ali ne da to samo izgovaramo ustima, ne. Ona želi da je mi u srcu i u duši pozovemo da uđe u naša slomljena, krhka, ranjena srca i da nas oslobodi, da nas izliječi i da nas napuni svojim željama, svojim čežnjama..

Nakon sv. Mise bila je duža pauza za ručak, međusobno druženje i zajedništvo.

Nakon pauze slijedio je popodnevni program s molitvom Krunice Nebeskome Ocu. Toga dana željeli smo i Ocu Nebeskome dati svoje vrijeme, pažnju i zahvalu kroz molitve upućene Njemu. Najprije smo Njemu u čast otpjevali pjesmu s jednog Schönstattskog CD-a, „Bože Ti si ljubav“. Molitvu krunice vodila je gospođa Ivana Vukušić iz Zagreba s našim članovima: Vladom Sokač, Lidijom Molnar, Marijom Držanić, Đurđicom Đurđenić i Šteficom Klasić.

Nešto nakon 14:30 započeo je obred Slavlja Saveza kojeg je vodila Samoborska zajednica s njihovom voditeljicom Dragicom Sertić. Nakon nagovora kojeg smo slušali, iz predavanja o. Kentenicha (priča o ocu  za kormilom) dotakli smo to pitanje nepokolebljivog povjerenja, pitali smo se: Koliko smo spremni kormilo našeg života dati Ocu, u Njegove Svete ruke? Kada se pouzdajemo u Boga i kada Njemu poklanjamo svoje povjerenje, pa makar i ponekad, povjerenje koje nije čvrsto, Bog ponovno i opet drži naš život u Svojim rukama.

O tome je i pater Christoph kasnije nastavio govoriti, te dao uvod u obred posvete člana Schönstattske lige muškaraca. Danijel Paradžik iz Mostara, je upravo taj dan sklopio svoj drugi stupanj Saveza ljubavi. U svojoj posveti, posvetio se na dublji način našoj Nebeskoj Majci i stavio se Njoj kao apostol na raspolaganje: „Izgarajući kao svijeća noseći Isusa po Mariji od srca do srca u svijet“.

Želimo Danijelu da doista svoj apostolat, svoje poslanje, svoj osobni ideal živi svaki dan. Neka mu Majka Triput Divna bude vječna pratiteljica i kraljica u njegovom srcu i njegovom životu.

Naš program završili smo klanjanjem pred Presvetim, zahvaljujući  Isusu za sve milosti i blagoslove koje smo smjeli i mogli primiti toga dana.

Ovom prilikom želimo se još jednom zahvaliti svakom suradniku i svakoj suradnici za pomoć i doprinos kojim su pripomogli da na ovako lijep način proslavimo našu 9. obljetnicu posvete Svetišta. Hvala i svakom hodočasniku i svakom svećeniku koji je tog dana bio s nama i tako nam uljepšao ovu proslavu. Hvala i patru Christophu za sve duhovne poticaje!

Ivana Mikac Dodlek