Održane duhovne vježbe p. Christopha Horna u Maloj Subotici: „Jedno srce u Ocu“

Održane duhovne vježbe p. Christopha Horna u Maloj Subotici: „Jedno srce u Ocu“

 

Pater Christoph održao je duhovne vježbe u Maloj Subotici 6. i 7. siječnja ove godine.

6. siječnja započeli smo u 10 sati u dvorani hodočasničkoga doma. Okupilo se 70-ak osoba. Autobus je dovezao sudionike iz Zagreba i šireg Zagrebačkog područja.

Duhovne vježbe voditelj je podijelio u 6 predavanja:

0 – Uvod

1 – Rafael – Bog liječi. Otac Kentenich kao terapeut koji nas treba

2 – Baština o. Kentenicha – Bog kao Otac

3 – Tajna Svetišta u Ivanovcima

4 – Pedagogija o. Kentenicha: 5 zvijezda vodilja

5 – O. Kentneich: jedno srce u Ocu

Pater Christoph nas je na početku podsjetio čemu služe duhovne vježbe i zašto se održavaju u svetištu Kraljice Srca. Pojasnio je ovim riječima:

Prvo – mi se zovemo Hrvatska Šenštatska obitelj – imamo jedan ideal, cilj koji želimo zajedno ostvariti. Želimo se susresti kao obitelj. Za to trebamo kontakte kako bismo se bolje međusobno upoznali i tako gradili kvalitetno zajedništvo.

Drugo – Šenštat je pokret odgoja i odgojitelja i važno je da se svatko od nas da odgajati, oblikovati i školovati. A bez toga, bez školovanja, ne možemo rasti u šenštatskoj duhovnosti. Majka Marija želi nas uvijek voditi dalje u osobnom razvoju.

Treće – Isus Krist je ovdje. On živi ovdje. On djeluje ovdje i Njemu smo se došli klanjati. I Marija nas također s puno radosti prima. To je Njezin poziv u Svetište: da se družimo kao braća i sestre, da se damo odgajati iz tog Svetišta, te da smo usko povezani s Isusom i Marijom.

U svojim predavanjima pater je naglasio da je Bog Otac koji liječi svoju ranjenu djecu. Djeca su ranjena bolestima, grijesima, različitim ranama koje smo možda svjesno ili nesvjesno nanijeli sami sebi ili drugima. Ali to nas ne mora plašiti jer Bog Otac želi liječiti i iscijeliti sve te rane. Toliko je ranjenih ljudi, ali Bog šalje lijek za sve to.

Otac Kentenich je također nama lijek, terapeut. On je živi primjer kako Bog liječi sve ljudske rane. Kako je on postao lijekom za druge? On je najprije morao iskusiti bolne rane. On sam je morao biti ranjen, dao se raniti kako bi Bog mogao liječiti sve te rane. Osoba koja je doživjela Božji lijek i Njegovo izlječenje može biti lijek drugima. Naš otac Kentenich je to postigao. Otac Kentenich i danas može biti i nama lijek. Naš osobni lijek za naše rane.

Tijekom duhovnih vježbi čuli smo i jedno dirljivo svjedočanstvo osobe koja je svjedočila kako je otac Kentenich liječio njezine rane koje su nastale nedostatkom očeve ljubavi i blizine. Ono što zemaljski otac njoj nije pružio, to je primila od o.  Kentenicha.

Bog Otac i o. Kentenich i nas danas trebaju. Najbolji učenik o. Kentenicha bio je Josef Engling. On je dobro slušao što duhovnik poučava. Tako je i Josef Engling mogao otkrivati svoj vlastiti ideal i postati mnogima blagoslov.

Svako predavanje p. Christoph pokušao je na najbolji način aktualizirati jer ni jedne duhovne vježbe nemaju korist ako ih ne primijenimo i na naš vlastiti život.

Tijekom predavanja otkrivali smo i tajnu drugog Svetišta te spoznali kako u tako maloj zemlji raste velika snaga Marijina djelovanja preko dva svetišta.

Cjelovite duhovne vježbe moći ćete naći na  www.hso.hr pod rubrikom „Preuzimanja“.

Osim predavanja svakodnevno je bila sveta Misa, klanjanje pred Presvetim, te molitva svete krunice.

Ostanimo jedno srce u Ocu!

Ivana Mikac – Dodlek

Aktualno i važno