Bogatstvo života oko Svetišta – listopad 2017. (I. dio)

Bogatstvo života oko Svetišta – listopad 2017. (I. dio)

 

Pročitajte: Hodočasnici iz Koprivnice – Biblijska večer s p. Josipom Krčmarom – Posjet vlč. Petera Lauera, člana Instituta schönstattskih svećenika – Pater Pšemek je opet s nama

Hodočasnici iz Koprivnice

30. rujna, kada smo u Slavoniji slavili i svečano položili kamen temeljac za drugo Šenštatsko svetište, naše prvo Svetištu Kraljice srca posjetili su hodočasnici iz župe bl. Alojzija Stepinca iz Koprivnice. Njihov župnik, vlč. Davor Šumandl doveo je dva autobusa hodočasnika kako je najavio prilikom svog prvog posjeta svetištu, 24. rujna o.g. Bilo je to na povratku njihova hodočašća na Mariju Bistricu. Većina hodočasnika prvi je puta posjetila naše svetište. Pri tom nisu skrivali svoje oduševljenje.

Nakon zajedničke molitve u Svetištu, naš sakristan Franjo Držanić pročitao je tekst o našem Svetištu i šenštatskoj duhovnosti te po čemu je šenštatsko svetište specifično, tj. drugačije od ostalih marijanskih svetišta.

Hodočasnici su na kraju obećali da će se opet vratiti u naše Svetište, a Marija i mi ih radosna srca čekamo!

Biblijska večer s p. Josipom Krčmarom

Na blagdan Kraljice krunice (7. listopada) p. Josip Krčmar, (cistercit), naš domaći svećenik iz Male Subotice, slavio je sv. Misu u Svetištu. On je bio u posjetu svojoj obitelji pa je subotnje popodne darovao za naše duhovne potrebe. Zajednica Totus Tuus popratila je pjesmom naš susret.

Biblijski suret p. Josip je upriličio kao školu čitanja sv. Pisma, a posebno je protumačio nedjeljno evanđelje; kako Gospodar stvara vinograd, kako ga daje najamnicima i nakon što vinograd urodi plodom šalje svoje sluge. Što ova Božja riječ znači za nas? Za naš osobni život?

Nakon duhovne obnove, slijedila je zakuska, u dvorani za sve prisutne.

Zahvaljujemo p. Josipu koji uvijek rado dođe u naše Svetište kad god je u prilici. Pateru Josipu želimo obilje Božjeg blagoslova u službi u novoj zajednici u Bregenzu u cistercitskoj zajednici u Austriji. Zahvaljujemo isto tako i našoj bratskoj zajednici Totus Tuus s kojom nas povezuje ista Majka.

Posjet vlč. Petera Lauera, člana Instituta schönstattskih svećenika

08. listopada posjetila nas je s. Ramona u pratnji svećenika Petera Lauera i mladog gospodina Simonom iz Njemačke.

Taj dan smo u našoj župnoj crvki u Maloj Subotici proslavili Dan Hrvatske neovisnosti i Dan zahvale za plodove zemlje. Svečana sv. Misa bila je u našoj župnoj crvkvi Rođenja Blažene Djevice Marije. Sv. Misu je predvodio naš župnik, vlč. Đuro Vukalović u koncelebraciji sa svećenikom Peterom. Nakon svete Mise nastavili smo druženje pod šatorom uz župni dvor gdje smo se mogli okrijepiti domaćim delicijama naših vrijednih mjesnih udruga te uživati zu glazbu tambura.

Lijepo je bilo vidjeti i nas šenštatovce, posebno sestru Ramonu i vlč. Petera u toj veselici!

Navečer smo imali molitveni susret s vlč. Peterom: molili smo zajedno krunicu a nakon molitve krunice imali smo i klanjanje pred Presvetim. Bračni par Zadravec je vodio klanjanje u kojem smo posebno molili za duhovna zvanja,a na osobit način za duhovna zvanja u našem pokretu.

Nakon molitve u Svetištu, nastavili smo druženje u hodočasničkom domu. Tu nam se vlč. Peter predstavio: djeluje na njemačkoj župi te podučava vjeronauk u školi, ali isto tako održava tečajeve za mlade, posebno za one mlade koji se nalaze na životnoj prekretnici.

Osjeća se pozvanim kao apostol Majke Triput Divne unutar šenštatskog pokreta. Zauzet je oko života svetišta u Rimu koje se naziva Schönstatt Belmonte (Lijepo brdo). To Svetište je bilo dar o. Kentenichu za njegov 80. rođendan. Rimsko svetište zove se Cor eclesiam – srce Crkve.

Svećenik Peter je ispričao mukotrpan put od dobivanja građevinske dozovole do Svetišta. Također je pojasnio na koji način se to Svetište održava, kako opstaje i kako živi. Naveo je primjer kako u toploj rimskoj klimi uspijevaju održati svježim zelenilo oko svetišta poput jedne oaze. Potaknuo nas je da svakako posjetimo i to Svetište!

Pater Pšemek je opet s nama

14. listopada posjetili su nas hodočasnici iz Poljske, dva autobusa. Svratili su k nama na povratku s hodočašća u Međugorje te su se na putu kući zaustavili u našem Svetištu.

Pater Pšemek je slavio sv. Misu u svetištu i nakon svete Mise naši domaćini su ih počastili i okrijepili kavom, sokovima, pecivom i kolačima.

Svetu Misu su pjevanjem i sviranjem na gitari ukrasili poljski hodočasnici. Dječica su baš uživala zelenom srcu oko svetišta naše Kraljice!

Pater Pšemek je rekao kako nije mogao niti sanjati da bi opet tako brzo mogao opet doći k nama nakon što je proslavio kod nas prije 2 mjeseca svoju mladu Misu. Bio je presretan i, kako kaže, radostan što je Marija ovo posredovala i uredila!

Svi ovi susreti i druženja doista pokazuju zbilju da smo jedno Srce u Ocu, bez obzira odakle smo i bez obzira tko smo!

Izvijestila: Ivana Mikac-Dolek